Pojdi na glavno vsebino

Odidi v svoj jutri

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Odidi v svoj jutri

Ste bolj navezani na preteklost kot na prihodnost? Oziranje nazaj nam ne pusti videti, kaj vse je možno.

Spomin je nekaj, kar večina ljudi uporablja zato, da se muči. Ne zato, da bi spoznala, kaj je potrebno zapustiti.

Obnavljanje preteklih krivic. Premlevanje odnosov, ki so nas ranili. Oziranje za tistimi, ki so se spremenili in nas zapustili. Žalovanje za trenutki, ki se ne vrnejo. Niti ena od teh dejavnosti ne rodi modrosti, ljubezni in moči, pa smo jim kljub temu zvesti. Zakaj? Nihče se ne bi oklepal starega razočaranja, ko bi bil prepričan, da nima smisla. A od bolečine si nekaj obetamo: da bo minila, če se z njo ubadamo ... in da nam bo uspelo razumeti, zakaj je bilo tako, potem pa bomo zaradi tega nehali trpeti. Ali ne začnemo premlevati vedno s tihim upanjem, da bomo tokrat prišli do rešitve?

Zapustiti vračanje nazaj je zelo zahtevna izbira, ker je treba zapustiti upanje, da lahko tisto spremenimo. Ne, tistega dogodka in občutka ne moremo spremeniti. Lasti si ga preteklost, njej pripada. Tam je in ostaja neminljiv v svojo boleči resnici. TISTEGA NE BOMO IMELI NIKOLI. Lahko to dejstvo sprejmemo z odprtim srcem? In se posvetimo s celim bitjem svojemu jutri?

Lahko se poslovimo in odidemo drugam. Lahko grob svojih umrlih sanj zapustimo v sočutju, a tudi v trdni odločenosti, da smo na njem prebili dovolj časa. Vzel si je DOVOLJ.

Zapustimo ga lahko le, če se naše bitje brez iluzij in zamere izseli iz preteklosti v zdaj in v jutri. Pustiti je treba vso svojo »bolečo opremo« tam, kjer je, in oditi goli in bosi, a prosti naprej, drugam, v svobodo in v pridobivanje drugačne opremljenosti.

Si priskrbeti NOVA oblačila in obutev za trajnostno hojo naprej: za učenje živega trenutka, za načrte, za odnose, ki to gradijo, za kraje, kjer zaživimo. Za letenje v jasnino izza črnih oblakov.

Nikamor ne moremo z nenehnim oziranjem nazaj. Pred nami je, kar zares živi.


Oznake: osebna rast moč preteklosti

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...