Pojdi na glavno vsebino

Odcepitev od staršev: zaživeti in zagledati svoj obraz

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Nekaj misli o tem, kako lahko odnos do staršev ustavlja naše življenje in briše naš obraz ter kako pomembni so soljudje na poti v prenovo.

Starši imajo velik vpliv, to menda vedo že vsi. Toda vpliv je veliko globlji, kot si lahko predstavljamo, dokler se ne spustimo proti dnu svoje otroške izkušnje. Njihova moč prodiranja v otroško bitje je izredna. To je prvo dejstvo. Drugo dejstvo pa je, da se lahko iz tega dvignemo in izvijemo ter uveljavimo svojo lastno osebnost. Edini pogoj je, da se temu predamo z vsem, kar je v nas. Vprašanje ni, ali je živa odcepitev mogoča, ampak le, kaj vložimo v to pot in koliko smo pripravljeni vztrajati.

Mama

Mama je naš odnos do življenja samega. Negativen odnos z materjo deluje tako, kot da bi nas uničevalen vrtinec posrkal vase, izpraznil in požrl. Izgubimo smisel, voljo do življenja in potegovanja za karkoli. Prav upad energije in veselja do česarkoli kaže, da odnos z materjo ne podpira življenja v nas. Smrtni občutki so vezani na prvinsko izkušnjo z njenim telesom in nezavednimi težnjami. Če si zaželimo zaživeti, so potrebni mnogi koraki v spirali, ki se večkrat vrne na ta zastoj in ga vsakokrat globlje omehča, ko v majhnih potočkih sproti sprošča solze ter nataka v nas življenje in radost.

Oče

Oče omogoča ustvarjanje, izražanje sebe in vstopanje v svet. Slab odnos s prešibkim, premočnim ali nedosegljivim očetom povzroči zastoj občutenja lastne vrednosti, možnosti in razvoja, nastopanja pred svetom z izražanjem svojih darov in potreb. Premeče in izravna naše samosvoje poteze kot vihar peščene gričke v puščavi, in v opustošeni brezimnosti ne vemo več za svoje želje in darove. Tudi za novi odnos z očetom je potreben čas. Po malih korakih se lahko učimo izražanja sebe, zaupanja v odnosih, odkrivanja svoje nadarjenosti, vere v moč svojih sanj, možnosti, stvarnega obilja iz lastnih moči, dokler ne stojimo vzravnani, stabilni in odprtih rok.

»Tuji« ljudje

Iz povedanega je jasno, zakaj se ne moremo razvijati sami. Potrebni smo izkušnje, ki prepriča naše telo in srce, da je možno kaj drugega kot to, kar smo doživeli. Te izkušnje lahko podarijo le drugi, mi pa sodelujemo tako, da se jim odpremo. Potrebni smo, da nas kdo pogleda, da se nas dotakne in da nas začuti kot polne življenja (in res ga imamo prav vsi v sebi) ter da nas doživi v naši enkratnosti (in vsi jo imamo). Zanimivo pa je, da nam vsega tega ne morejo dati najbližji, preveč so vpleteni in prehitro bi se prestrašili naših otroških občutkov. Naklonjeni ljudje, ki niso življenjsko odvisni od nas, to storijo veliko lažje. »Domači« se lahko odzivajo na vse, kar prinesemo domov, a potrebni smo darov »tujih« ljudi. Sploh pa se mi zdi zanimivo to radikalno ločevanje na domače in tuje. Besede ("domači" in "tuji") nakazujejo nasprotje, ki ga naša kultura zelo izpostavlja, v resnici pa gre za neločljivo povezanost med živimi ljudmi!

To je tudi moja izkušnja: šele po svojem petdesetem letu sem na seminarjih Vera vase in Biser začela intenzivno srečevati »tuje » ljudi in potem to prinašala domov. Srečanja so v meni sprožila mogočno preobrazbo, ki se še nadaljuje. (Seveda ima pri tem zaslugo Josipa, ki zna ustvarjati procese preobrazbe in stika) Tuji ljudje v resnici niso tuji: dovolj so blizu in dovolj so daleč, da lahko dajejo podporo naši trajnostni preobrazbi.

Moč človeške bližine, ki ne zahteva nič, ampak samo občuti, je izjemna. Nič je ne more nadomestiti. Naučili smo se verjeti, da je najvažnejše v življenje imeti partnerja, otroke, starše, dobre prijatelje. Sama pa sem spoznala, da je vse to le delno res. Tesni odnosi niso pogoj za polnost življenja, ampak njegov sad. Drevo, na katerem lahko zorijo in gredo v seme, so »tuji« ljudje. Brez mnogih »tujih« ljudi, ki nam pomagajo do sprememb, tudi v osebnem življenju ne pridemo nikamor, z njimi pa poletimo: daleč, visoko, vedno bliže srcu življenja v nas in naproti svojim domačim.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...