Pojdi na glavno vsebino

Spremeniti ogroženost v opremljenost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Spremeniti ogroženost v opremljenost

Občutek ogroženosti je izredno razširjen, a običajno deluje na skritem. Pokaže se predvsem, ko se znajdemo pred stresno novico.

V resnici smo nenehno v strahu, kar pa smo se odvadili občutiti. Zato se tudi ne potrudimo, da bi kaj naredili za svojo življenjsko varnost, za notranji mir. Nezavedna in stalna stopnja stresne ogroženosti pa tli in visoko zagori, ko se zunaj kaj spremeni in nam pokaže, da nikoli ne vemo, kaj so bo zgodilo.

Varnost si namreč (naivno in neodgovorno) zagotavljamo tako, da računamo, da se najhujše ne sme zgoditi. Torej se ne bo.

Ne bomo zboleli, nihče ne bo umrl, ne bo vojne, ne bo naravnih katastrof, ne bo izbruhov nasilja, ne bo gospodarske krize. NE SME SE ZGODITI.

Kako smo lahko varni na tej osnovi? In kaj se zgodi, če se od daleč začne bližati kaj, kar bi lahko bilo podobno vsemu, kar se ne sme zgoditi?

Pa smo pri bistvu.

Varnost izvira iz tega, da vem in sprejmem, da se lahko kadarkoli zgodi karkoli. To pa je proces, ki zahteva nego svojega občutenja, odnosov in izkušenj.V to se ne moremo prepričati in ne deluje. Tega se je potrebno lotiti in to izkusiti.

Lahko se vedno, vsak dan pripravljam, kako biti kos vsakemu izzivu. Ne tako, da ga predvidevam, ker bi me to spravilo v panično oprezanje. Gre za to, da v sebi utrjujem vse, kar mi daje moč, jasnost, trdnost, zrelost, znanje, predvsem pa povezanost s pravimi ljudmi.

Pri Veri vase vedno spet opažamo, kako nam večinoma manjka prav to. Kako ravnati, ko nas popadejo žalost, panika, jeza, sovražnost, nemoč. Kako dojeti, kaj nam pomaga. Kako to vaditi. Kako vedno najti sočloveka, ki nas lahko uči, podpira, je resničen in pripravljen sodelovati v naših načrtih, ker tudi mi podpiramo njegove. Kako se v strahu odpreti v sodelovanje, ne pa se zapreti v trdnjavo, iz katere potem niti sonca ne vidimo več, kaj šele svojih sopotnikov in poti, ki pelje v kraje miru.

Samo ustvarjalen in povezovalen pogled na svet nam daje varnost, nič drugega. Graditi svojo osebnost, da bo vsemu kos, to nam daje varnost. Poglejmo v svoj način odzivanja na stresne novice in prav hitro nam bo jasno, koliko varnosti je v naši notranjosti in v naših odnosih. Koliko res računamo na druge in koliko se nam zdi svet tudi poln možnosti. Vlagajmo v razvoj svoje varnosti, da bo življenje lažje.

Varnost je dobrina, a kot vse dobrine si jo je potrebno zaslužiti z delavnostjo in poštenim pogledom vase. Potem nas bo obdarovala s tem, da se bo naselila v nas.

Tako bomo opremljeni za vse, kar lahko pride. Če pa ne pride nič hudega, toliko bolje. Živeti močnejši in prodornejši v naraščajoči veri vase bo naredilo tudi povsem mirno vsakdanjost neizmerno bogatejšo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...