Pojdi na glavno vsebino

Objemati ledenik

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Objemati ledenik

Težko si je priznati, kdaj naša ljubezen ne more do drugega, a nujno. Ker ne zapuščemo upanja, ampak pogubno iluzijo, ob kateri oledenimo tudi sami.

Veliko staršev ne more, ne zna, noče zares čutiti in ljubiti svojih otrok. Veliko partnerjev ne more ljubiti drugega. Če sami niso bili ljubljeni in niso ničesar naredili, da bi to pozdravili, potem ne more biti drugače. Ljubezni v otopelo srce ne prikliče volja, ampak spoznanje ujetosti, proces trpljenja v srečanju z resnico, nato pa pride očiščenje in novo rojstvo.

Vsak od nas v sebi lahko obvaruje nedotaknjeno ljubezen le pod pogojem, da se osvobodi priklenjenosti na starše ali ljudi, ki ga ne morejo ljubiti, in se prepusti odnosom, kjer pa je iskreno ljubljen.

Simulacija čustev je mogočna samoobramba, s katero se obračamo na neljubečega drugega in se silimo čutiti povezanost z njimi. Če je ljubezen enosmerna, povezanosti ni mogoče čutiti, ni resnična. Mogoče je čutiti le svojo ljubezen in drugega, ki jo zavrača. Stojimo pred zidom, ki ga samo drugi lahko podre. Simulacija povezanosti pa doseže, da doživljamo, da naša ljubezen podira zid in da ustvarjamo objem.

Namesto ukvarjanja z drugim, ki ostaja v svoji ledeni gori, raje pojdimo drugam s svojimi darovi in s potrebo po ljubezni. Svet je velik in odprt.

Kako naj ljubimo, kako naj ustvarjamo, če ostajamo tam? Niti tega ne vidimo, koliko ga je je, ker njegova ogromnost leži in deluje pod gladino.

Ljubezen obstaja in živi, a ne s komerkoli. Ali znamo razumeti in sprejeti, kdaj nas drugi globoko zavrača? Mu znamo pustiti njegovo ledeno goro? Znamo obrniti svojo ladjo drugam, preden pogubno nasede in nas hlad omrtviči in utopi?

Vsak dan srečujem ljudi, ki so nasedli. Pogosto sem tudi sama dolgo objemala ledene gore. Vabljeni v vero vase, vabljeni v odhajanje na jug.


Oznake: osebni razvoj odvisnost vera vase

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...