Pojdi na glavno vsebino

Ob vsakem vremenu

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ob vsakem vremenu

Narava že milijone let  izraža življenjsko moč ob vsakem vremenu, v vseh letnih časih. Kaj pa jaz?

Naš um se dobro znajde samo, če je zadoščeno temu, kar si zamislil. Če grem na izlet, potrebujem lepo vreme, če grem na dopust, teden ugodnih razmer, če pripravim praznovanje, dogodek, karkoli ... računam na srečne okoliščine. Temu, da pričakujem najboljše, pravimo celo pozitivna naravnanost. Pogosto res dočakamo srečen razplet in nam odleže, a pogosto ne. In včasih se zgodi prav tisto, česar ne bi hoteli doživeti za nobeno ceno. Kako se odzivamo, ko je težko?

Nekateri to vprašanje kar preskočijo, češ, pozitivno bo vedno prevladalo. Počakajmo, da mine, saj vedno mine. Toda pridejo obdobja, ko se neljubi dogodki vrstijo in jih ni in ni konca. Takrat optimizem nič ne pomaga. Taka obdobja lahko strejo tudi največjega optimista, ki tudi potem, ko minejo, ne najde več stika s svojo svetlobo. Potrebni smo učinkovite opreme za vse razmere, da se res počutimo varne v življenju.

Zato je potrebno, da se znamo globoko in intenzivno povezati z življenjem v sebi in okrog sebe.

Opremljenost za vsako vreme pomeni, da dan na dan vzpostavljamo najgloblji stik z življenjem, ki je nenehno na delu. Ta stik naj bi negovali vedno, tudi v najsrečnejših obdobjih, saj gre za isto silo, ki pa se javlja v drugačnih oblikah. Življenje se ne umakne, ne ugasne, ne odide od nas, ko nam gre vse »narobe«. Življenje ne kraljuje samo, ko je vse žareče, sijajno, navdušujoče. Vse v nas burno, sijajno in živahno deluje VEDNO, pa naj so okoliščine še tako neprijetne ali celo divje. Vsi organi, vse celice, vse milijarde odzivov v našem telesu so na delu za naše preživetje in opravljajo svoje delo. Isto počne naš čustveni in duhovni svet, vse v nas je predano razvoju, iskanju zavetja ali izhoda. Če bi vsemu temu v sebi res prisluhnili, bi zaslišali skrivnostni šum vesolja, kajti kroženje planetov ni nič manj mogočno kot kroženje naše krvi in zraku v neskončnih poteh našega telesa in utripanje daljnih ozvezdij nič manj čarobno kot utripanje našega telesa in misli, ki potujejo v neskončnost po rešilni uvid za korak tega dne …

Tudi mi sami smo nebesno telo in tudi mi smo usposobljeni za pot skozi praznino.

Karkoli se dogaja okrog nas, življenje v nas nadaljuje svojo pot, tako kot narava okrog nas, ki se ne sprašuje, ali je dežja in sonca dovolj in hrane v tleh v izobilju. S tem, kar je na voljo, naredi največ, kar je možno, in tako živi obrobja pomanjkanje, potresov, obilja in požarov, še in še. V milijonih let je ustvarila, kar vidimo, in nikoli odnehala.

Moč v nas zaživi, ko smo ob vsakem vremenu v stiku s srcem živega dogajanja v sebi. Priključeni na veliki čudež obnavljanja, nikoli na cilju, vedno na poti, ob vsakem vremenu v utripanju svoje polne živosti, priključeni na skrivnostno izročilo milijonov let, katerega dediči smo.


Oznake: osebna rast vzdržljivost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...