Pojdi na glavno vsebino

Novo in staro v paru

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Novo in staro v paru

Na prehodu iz starega v novo mnogi moški in ženske nihamo med starimi vlogami in novimi koraki. V starih deluje iluzija varnosti in moči, v novih deluje realna moč in svoboda obeh. Ne moremo biti takoj in celi taki ne eni ne drugi, a lahko poznamo smer in na vsakem koraku prepoznamo, kaj v paru izbiramo in zakaj.

Stara vloga moškega je, da išče nebogljeno žensko, ker bi rad bil njen varuh in se tako počutil čudovito močan, pa tudi vseveden. Tega si ne prizna, a to je v njem in se vidi v odzivih. Kdaj se počuti ob njej ovrednoten kot moški? Ko je ona zmedena in nemočna, on zaživi v vsej svoji samozavesti. Ve, kaj mora narediti, zna jo zavarovati, čuti, da jo ima zelo rad, vse bi naredil. Ko se ona dvigne na noge in je močna, odločna in uspešna, mu ne bo enako dobro kot prej. Ob taki ženski se težko znajde in skriva svoje šibkosti ter išče način, da bi podčrtal njeno nemoč.

Nov pristop v moškem je iskanje ženske, ki je resnična in ljubi svobodo, je iskrena in sposobna braniti svoje meje in svojo moč, on pa ne vdira v njen prostor, ampak ga spoštljivo deli z njo. Podpira njene sposobnosti in se zaveda, da je tudi sam potreben podpore. Želi si tudi o sebi govoriti povsem iskreno in ne igra vloge neranljivega, ki mu je vse jasno. Ve, da nima izdelanih odgovorov na vse življenjske izzive in da je na nekaterih področjih ona modrejša in močnejša od njega.

Stara vloga ženske je, da išče moškega, ki bo poskrbel za vse, si prevzel vse odgovornosti in uslišal vse želje, nič ji ne bo treba govoriti in se truditi. Všeč ji je njegova moč in odločnost, sposobnost delovanja v svetu, kamor pa si ona ne upa, raje bi živela v zavetju. Taka ženska celo v zrelih letih ne opazi, kaj vse je dala že skozi v življenju in kako je dejansko močna in sposobna živeti sama ali pa enakopravno ob moškem. Vedno je nekje v zasedi stara vloga nebogljene deklice, ki jo bo nekdo rešil. Po videzom delavne, učinkovite in celo uspešne ženske se pogosto skriva deklica, ki išče varuha.

Oba lahko prezreta, da je smisel para, da podpira moč in svobodo obeh. Tega ideala seveda nikoli ne dosežemo, a lahko ohranjamo smer in opazimo, kdaj v enem ali drugem zaživi nebogljenost ali težnja po premoči, kdaj se oglasi ostrina v enem ali drugem, zahteva: ali si tak ali pa te ne maram …

Vedno imamo možnost izbire, glavno, da vemo, da so dogovori vedno potrebni in da imamo vso pravico oceniti na vsakem koraku, ali je za nas možno ostajati v tem, kar drugi zmore, ali pa je za nas pretežko in dela naše življenje manj bogato, omejeno in zavrto v preveč ozirih.

Sposobnost enega ali drugega, da vidi, kaj je res v njem, in da si to izmenja z drugim, je v paru lahko malo ali zelo razvita, bolj ali manj možna. Gradimo jo v dvoje, vsak tako, kot zmore. A v jasnosti, kje smo, kaj v danih pogojih želimo storiti, nam daje mir.

Zavestno lahko hodimo v svojo smer in v sebi nosimo svojo lastno luč: ljubezen tako do svobode kot do povezanosti.

Tudi o tem bomo govorili na naslednji delavnici Vere vase.


Oznake: osebna rast par

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...