Pojdi na glavno vsebino

Nov začetek za to jesen

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Zmeraj je mogoče spet začeti na novo. A ne tako, da razvrednotimo staro.

Lepo je začeti na novo in videti, da so se stare navade umaknile, da je težka žalost upadla kot reka, ki se vrne v bregove, da lahko odvažamo kamenje svoje podrtije in načrtujemo novo gradnjo.

To so veliki trenutki, ko čutimo zmagoslavje življenja v sebi.

Obenem je zelo pomembno, da ostajamo, kar smo postali, saj je v naših stiskah privrela na dan in tudi zmagala volja do življenja. Tu smo zato, ker živa odpornost preprečila uničenje in smrt.

Zato je želja, da bi pometli s preteklostjo in zavrgli vse, kar nas je mučilo, zelo močna, a je obenem krivična do nas samih.

Bolj pošteno je, da pogledamo nazaj z naklonjenostjo in z iskreno željo, da bi uporabili vse, kar je možno. Skratka: reciklaža je ekološko dragocena in obnavlja planet!

Pojdimo nato med svoje ruševine in s starimi kamni, ki so ostali, naredimo lep zid ali okras za pročelje. Iz naplavljenega blata ob poplavi je mogoče narediti gnojilo za rastline. V stare predmete, s katerimi smo se namučili, lahko postavimo veselo cvetje za okras na svoji mizi.

Vse je še tu, a služi novemu namenu.

Naša preobčutljivost bo usmerjena v nove cilje, naša ranljivost prav tako. Naša želja, da bi dajali, išče nove ustvarjalne cilje, ker so se prejšnji izkazali za neprimerne. Naša težnja, da bi se preveč žrtvovali, se bo darovala nam samim, da se posvetimo svoji rasti. Naše hlepenje po priznanju od avtoritet ali staršev bo postalo želja, da dobimo podporo med ljudmi, ki nas lahko razumejo. Naša odvisnost od partnerja ali težka samota se bo usmerila v priznanje, da smo potrebni bližine, in v željo, da se naučimo sprejemati ponujeno, odpirati in globlje sporazumevati.

Nove poti so čudovite in vznemirljive. A nanje se lahko podamo le opremljeni z vsem, kar smo že bili. Stare učne knjige niso brez vrednosti, pa čeprav avtor trdi marsikaj preživelega. Ostale so dokument in spoštovanja vreden vir, ko rabimo pogled nazaj, razumevanje nastalega sveta in stik s koreninami.

Tudi težka preteklost lahko obilno rodi, ko postane zemlja, iz katere sveže poganja nova setev.

Jesen je pravi čas za raziskovanje vsega, kar smo nabrali na svojem drevesu in je potrebno nove, drugačne rabe.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...