Pojdi na glavno vsebino

Ni neodvisnosti brez povezanosti

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ni neodvisnosti brez povezanosti

Osamljen otrok ne more biti resnično samostojen. Odrasli tudi ne. Moč pokončnosti je v povezanosti.

Nekateri so se kot otroci morali naučiti poskrbeti zase čisto sami. Biti kot štiriletniki sami doma ure in ure. Sami iskati pomoč za očeta ali mater, ki sta se poškodovala v pijanosti. Skrbeti za mlajše in brate in sestre in hoditi v šolo neprespani in zaskrbljeni. Bedeti nad depresivno materjo, da si kaj ne naredi. Trepetati, ali se bo oče vrnil in poskrbel za družino, ali pa ga ne bo več. In tako naprej, zgodb je še in še.

Tako se naučimo poskrbeti za preživetje sebe in drugega, a še zdaleč ne razvijemo samostojnosti.

Neodvisnost se razvija le v varni povezanosti, ko začutimo, da postopoma rastemo ob podpori in smo vse bolj kos življenju in izzivom po meri za naša leta. Samo ob drugem, ki nas čuteče spremlja, lahko gradimo varen dom za dušo, srčni dom, v katerem bomo odrasli in vešči gospodarji. Znali bomo v ta dom povabiti ljudi, ki ga spoštujejo, tiste, ki ga ne rušijo ali sramotijo ali se v njem naselijo, da si vzamemo vse.

Če smo zrasli prehitro in v premočnih viharjih, smo navzven sposobni poskrbeti za vse, a nebogljeni pred vsem, kar drugi zahtevajo od nas, pred stiskami drugih, a tudi pred objestjo in zlorabo. Povezati se tudi ne znamo. Nismo se naučili skrbeti zase, ne znamo varovati notranjega prostora, ker se z njim nikoli nismo ukvarjali, pa tudi odpreti in enakopravno povezati se ne znamo. Svetu ne zaupamo, kvečjemu se poskušamo prikupiti ali narediti potrebne in se tako zavarovati. To pa ni samostojnost.

Lepo je vedeti, da zdaj lahko naredimo kaj drugega zase. Notranji vrt naše samostojnosti ni uničen, je le zaraščen.

Posvetimo se mu. Vsak dan si bomo lahko utrgali vsaj en majhen cvet in znali bomo začutiti, komu ga je prav podariti, da se rodi šopek za skupno mizo.


Oznake: osebna rast samostojnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...