Pojdi na glavno vsebino

Neuspeh naj postane hrana za polet naprej in više.

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Neuspeh naj postane hrana za polet naprej in više.

Ker imamo stalno opravka z neuspehi, sem napisala nekaj misli, kako to uporabiti z veseljem do življenja.

Neizkoriščen neuspeh je zamujena (velika) priložnost, saj smo veliko vložili in tako se zdi delali zaman.

Kaj je neuspeh? Marsikaj. Vse, v kar smo upali, pa je klavrno propadlo. Lepo prijateljstvo, družinski načrt, trud za pobudo, ki mine brez odziva, vabilo, na katerega nihče ne odgovori. Skoraj vsak dan kaj ne gre tako, kot bi radi. Zmage pač niso na dnevnem redu.

Josipa pravi, da je potrebno počastiti svoje neuspehe, saj so nas vsekakor veliko stali. To odkritje je vgradila v Vero vase. Če si samo površno rečemo, da smo se pač iz neuspeha nekaj naučili in da vsak poraz za kaj koristi, od tega ni še nobene koristi. To ste slišali že stokrat, a to sploh ni isto kot počastiti neuspeh!

Tudi sama sem preverila, da je to še kako potrebno. V bolečini in žalosti, ki sledi neuspehu (če si seveda skromno in pošteno priznamo, da smo prizadeti), je vsako ovrednotenje sebe še kako dobrodošlo. To velja tako za čustva kot za denar. Napačna naložba denarja je res samo izguba, a le do trenutka, ko izkušnje ne uporabimo za nič koristnega. In trud za človeka, ki se potem požvižga na vse, kar smo mu dali, je čista izguba samo do trenutka, ko ne postane modrost in učinkovita, nova zaščita za prihodnost, pridobitev v spoznavanju uspešnih poti. Opremi nas tam, kjer smo še goli in bosi.

Toda tu gre še za nekaj več. Počastitev neuspeha rodi nepričakovane sadove, če to izpeljemo s srcem in zares.

PREBUDI SE ŽIVLJENJE, PREBUDI SE NAŠA OBNOVITVENA MOČ!

Potrebno si je postaviti nekaj tehtnih vprašanj in si vzeti dobro uro in potem še več dni, da res iztisnemo ves sladki sok tega grenkega sadeža.

Koliko me je stalo izpeljati to pobudo? Opazite vse stiske: kaj je utrpelo telo, kaj čustva, kaj vaš čas ali drugo imetje, kakšno ceno ste plačali v odnosih - morda ste koga, ki vas ima rad in si tega ne zasluži, v tem času zanemarili? Ste morda ošibili in zanemarili sebe? Kaj ste žrtvovali in je vaša dobrina? Zabeležite vse. Na tej točki ne mislite na denar, ampak samo na druge žrtvovane dobrine.

Kaj ste vložili? Naštejte vsa sredstva, ki ste jih vložili, materialna in nematerilna; torej svoje vire moči (na primer pogum, vztrajnost, vzdržljivost, delavnost, znanje, izkušnje, zaupanje, veselje, ustvarjalnost, čas, denar). S tem opazite kaj vse je v vas, kar lahko še in še potegnete na dan. Če ste vložili denar, to pomeni, da ste ga prej znali pridobiti. Morda ste izgubili večjo vsoto. Opazujte kako ste prej prišli do nje in katero sposobnost ste s tem izrazili, ki še vedno živi v vas.

Katere sposobnosti ste razvijali ob poskusu izpeljave? Tudi tu opazite, kaj ste morali povečati,okrepiti ali dvigniti v sebi, da ste zmogli narediti vse korake.

So mi ljudje, ki so me prizadeli, kaj dali ob kakšni priložnosti v preteklosti? Kaj so mi ljudje, ki so me tokrat razočarali, dali kdaj prej ali drugačnega? Smo kdaj dobili kaj od teh ljudi, kar nas je podpiralo ali veselilo, čeprav so nam tokrat obrnili hrbet? To raziskovanje nam pomaga, da se naboj poleže, saj s tem druge vidimo širše in opazimo njihov doprinos. Navadno je vedno mogoče kaj najti.

Po razmisleku vedno dojamemo, da je izgubo mogoče zelo koristno uporabiti za nov načrt. Še več,navadno se iz tega rodijo zelo dobre, nove ideje, ki so tudi zelo zanesljive, saj so nastale iz preverjanja tega, kar ne deluje.

Poglejmo učinke naklonjenega raziskovanja naših neuspehov.

Prvič: počaščeni neuspeh oziroma ovrednoteni neuspeh izgubi boleči naboj. Začnemo ga gledati kot vir podatkov, kot drago plačano orodje za naslednji korak. Pokaže se, da gre za pridobitev in da je izguba manjša od pridobitve. Občutek, da smo ostali praznih rok usahne.

Drugič: poleže se in izgine zamera do tistega, za katerega menimo, da je soodgovoren ali celo kriv, da ja naša sanja potonila. Pomirjeni od priznanja in podpore samim sebi sebi, zdaj zmoremo toplino, vživljanje in razumevanje do človeka, ki nas je pustil na cedilu, obrnil hrbet, pozabil na nas, odšel nekam, kjer se mu je zdelo bolj primerno vložiti svoj čas, denar ali srce.

Tretjič: odkrijemo, da je bila vložena poraba energije, časa, idej ... velika. Zdaj lahko vir moči v sebi prepoznamo, saj ga očitno imamo in nanj lahko računamo. Vse to smo sicer naložili na napačen voz, ki je potem zapeljal v jamo, a sposobnosti smo potegnili iz sebe in dokazujejo, da to imamo v sebi.

V nas je izvir, na katerega lahko računamo.

Veselje nad ovrednotenim neuspehom je pristno in čisto. Privoščite si ga!


Oznake: osebna rast neuspeh

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...