Pojdi na glavno vsebino

Neuspeh, kot ga vidita um in srce

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Neuspeh, kot ga vidita um in srce

Na boleče neuspehe je prav gledati z dveh strani.

Pogled, ki ga ima um, je brezčutno ocenjevalen. Hladno nam pove, kaj je in kaj ni doseženo. Neuspeh pobude, na katero ni prišel nihče, je golo dejstvo. Napačni odgovori na testu so dejstvo in ocena je negativna. Otrok ali partner, ki se ne odziva na našo potrebo po globoki bližini, je dejstvo.

Gre pač za oceno, koliko je bil dosežen cilj. Našega umskega dela ne zanimajo olajševalne okoliščine in lahko mu pustimo, da pove svoje. Kruto je jasen in ne dopušča iluzij. Pravzaprav ni nič narobe, da mu pustimo, da pove svoje. Če zmoremo ta pogled, smo lahko gotovi, da smo v stiku z realnostjo, kar je nujno potrebno za katerikoli pameten korak naprej. Um deluje kot kirurg, ki prereže površino, da doseže bolno mesto. Očiten neuspeh zelo boli, a kirurga to ne sme zanimati, ko je sredi operacije.

Srce pa ne ocenjuje. Čuti pomen našega truda, vloženega dela, čeprav uspeha ni. Čuti našo bolečino in želi podpirati našo moč za naprej. Ceni in ovrednoti, kar dajemo od sebe, tudi najmanjše dejanje mu je pomembno. V svoji modrosti dobro ve, kako je življenje zahtevno in kako so naše možnosti včasih omejene. A deluje za nas, da bi se počutili ljubljene, vredne in močne, polne zaupanja v svoje sile, ovrednoteni in objeti za pot naprej, deležni vse možne podopore sveta za vse ostalo, kar pa nam uspeva.

Zato je važno vedeti, da se ta dva pogleda na naše neuspehe lahko srečujeta in sodelujeta, a da imata različne vloge. Prvi nas prebudi in strezni, omogoča nam temeljno poštenost do sebe. Lahko doseže, da se končno očistimo boleče težave. Drugi podpira življenje, rast in veselje nad seboj, ljubezen in odprtost do sveta. Pomaga nam, da se podamo na pot zdravljenja in iskanja podpore.

Samo v dvoje lahko dosežeta, da delujemo brez iluzij, a v polni veri vase in v uživanju neštetih srečnih trenutkov in srečanj, ki nam pripadajo in dajejo življenju smisel in žar.


Oznake: osebna rast neuspeh

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...