Pojdi na glavno vsebino

»Nerešljive« težave z mamo

Ob biografiji Alme Karlin Sama – majhen utrinek o nemogočih odnosih mama-hči.

Biografija Alme Karlin je izvrstno in večplastno delo, ki ga lahko beremo na veliko načinov. Mene je zanimal odnos med njo in mamo, saj je tragično zaznamoval celo življenje tako velike ženske, kot je bila Alma.

Samo primer iz zadnjih strani, ki se me je posebno dotaknil.

Strašno si je želela (že kot odrasla ženska) psa za rojstni dan, a dobila je (kot vedno ...), kar se je mami zdelo primerno darilo: oblačila. Alma opisuje svojo neutolažljivo prizadetost, ob tem pa doda, je mama njeno žalost opazila in ji čez nekaj dni kupila psa. A ob tem maminem premiku ne sledi noben komentar, nobena oblika zavedanja, da to nekaj pove o materi, o njenih poskusih, da hčerki ustreže, čeprav je ne razume in ne more čutiti.

Takih drobnih dogodkov je vse polno: mama jo prizadene, to hči globoko čuti …, potem mama naredi kakšne neroden poskus, da bi pokazala ljubezen, hči pa to prezre. Tako deluje v našem življenju zamera, ki pravi: »Če mi niste dali, ko sem želela, potem tudi zdaj ne bom vzela, pa tudi hvaležna ne bom. To mi nič ne pomeni. Preveč sem trpela.«. Skratka, drugemu ne dajemo več možnosti, odločili smo, da je prepozno. S tem smo kruti do drugega, predvsem pa do sebe, ker si preprečujemo vsako možnost srečanja in ustavimo življenje. Drugi nikoli ne bo mogel do nas, saj mu vsakokrat spet povemo, da so njegovi poskusi ali napačni ali prepozni. Predvsem si ne priznamo, kako še hrepenimo, da bi bilo drugače, kako sebe silimo v tako ravnanje, medtem ko ranjeno srce še vedno upa, išče in kliče v življenje.

Ne samo mama, tudi Alma ne more in noče čutiti svoje mame. Ne more dojeti globokega pomena mamine odvisnosti od mnenja drugih. Navezanost na kaj bodo rekli ljudje ni samo površna odvisnost od mnenja drugih, temveč kaže na tragično ločenost od sebe, na življenjsko paniko, ki se je ni mogoče sploh dotakniti. Te dimenzije svoje mame Alma niti ne poskuša razumeti. Kako se posmehovati grozi, ki jo čuti malomeščansko vzgojena ženska, do kosti prestrašena pred zmajem javnega mnenja? Tako Alma ne nameni niti vrstice vprašanju o tem, kako je bila vzgojena njena mama, kaj čuti, zakaj je taka, kot je. Enak pomilovalno-zaničljiv odnos kaže do vseh žensk, ki so podrejene videzu in mnenju večine.

Skratka, pokaže se tisto, kar vedno opažam, ko se matere in hčere ne morejo srečati: mati ne čuti hčerke in ne more spoštovati njene narave, hči pa ne pozna materinih skrivnosti in polna neutolažljive zamere zavrača vse materine poskuse, da bi se ji približala. Isto seveda počne mama, ki tudi zavrača vse hčerine poskuse, kadar jih ta mukoma zmore …

Almina pot na tuje, hrepenenje po lovorovem vencu priznanja in počaščenosti, neskončno odrekanje in garanje, samota … se pred nami odvijajo kot neizbežna in zelo zgodaj nastavljena usoda, ne kot svobodno odločanje med mnogimi možnostmi. To tudi sama pove.

Od prve strani naprej lahko opažamo po eni strani neizmerno trpljenje deklice, ki ni ljubljena, po drugi strani pa pisanje že odrasle Alme, ki neusmiljeni odnos do sebe zdaj sama nadaljuje in vsakokrat spet izbere. Ostaja prepričana, da je njena žalostna usoda zarisana, in to kljub veliki inteligenci, izobraženosti, mogočnemu značaju in poznavanju neštetih ljudi, ki so jo znali ceniti in imeti radi.

Alma piše svojo avtobiografijo tako, da že od prve vrstice vidimo in vemo, da se bo celo življenje ponavljalo vzdušje, s katerim opiše svoj prihod na svet, svoje razočaranje in svojo obsodbo na nepotešenost. Njeno pisanje me je pretreslo in obenem vzpodbudilo, da pogledam, ali ne delam tudi sama še česa podobnega in se s tem onesrečujem. Koliko je še v meni tega? Koliko je v meni še odločenosti za ločenost od uresničenja?

Morda pomaga branje te knjige tudi vam, da spoznate strašno moč zamere, prepoznate svoje ponavljanje in prvič naredite kaj čisto novega.


Oznake: branje


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...