Pojdi na glavno vsebino

Neprijetno in prebujajoče

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Včasih se trudimo, ko bi bilo bolje iskati udobje. Včasih iščemo udobje, ko bi bil veliko bolj na mestu trud.

Udobnosti je več vrst.

Slaba udobnost je to, da ne grem na tečaj, ki sem ga potrebna, ker se mi ta hip ne da; da sredi noči raje ležim in se pogrezam v turobne misli, kot da bi vstala, gledala lep film, brala ali naredila kaj, kar mi dobro dene; da povabim na obisk koga samo zato, ker se mi smili, pa si tega ne želim; da podarim svoj čas osebi, ki zahteva pozornost in je napadalna in se je bojim, ta pa ne ceni moje bližine; da ne povem, kaj bi rada, ker nočem delovati zahtevno; da neudobno sedim na obisku celo uro, ker mi je nerodno iskati boljši položaj za svoj razboleli hrbet. Komfortne izbire zahtevajo le prilaganje na pričakovanja drugih in na staro pasivnost.

Take "udobne" rešitve ustvatrjajo zaplete, v njih smo vedno bolj ujeti kot v pajčevini, ki jo sami izcejamo. Če to počnemo redno, postaja življenje zelo naporno in - neudobno.

Dobra, prava udobnost je delaven, dejaven odnos do svojega dobrega počutja.

Dobra udobnost je to, da skušam popravljati svoje sedenje na stolu, dokler hrbet ni v najboljši drži in je telesu lepo, pa čeprav nekaj traja in drugi mislijo, da sem razvajena; da pomerim dvajset oblek in ne kupim nobene, če se v nobeni ne počutim lepo, da se dvignem od družabnega kosila v trenutku, ko mi je dovolj; da se opravičim, čeprav mi je težko, a si tega želim; da se ne opravičim, kadar vem, da me žene samo navada. To so male in preproste izbire, v katerih vadim samospoštovanje in si prevzamem majhno odgovornost za svoje počutje in skrb za lastne potrebe.

Blagodejno iskanje udobja deluje trajnostno, vliva nam vliva moč in gradi zdrave odnose.

Iščimo udobje, ki oživlja.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...