Pojdi na glavno vsebino

Nepričakovana darila

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

V stari perzijski pravljici Serendib najdemo najstarejši in moder namig, kako do srečnih rešitev.

Pravljica govori o treh princih, ki rešujejo cel kup težav tako, da vedno spet opazijo kaj nepredvidenega, kar jim pomaga. To najdejo, medtem ko iščejo kaj drugega.

Zdi se mi, da smo danes v glavnem pozabili, da se to lahko dogaja.

Danes zaupamo predvsem ciljnemu iskanju, pri katerem najdena stvar potrdi (in usliši) naša pričakovanja.

Serendib-rešitev je drugačna. Ne potrdi naših pričakovanj, ampak jih obide in preseže. Nekaj novega vdre v naše življenje in nam pokaže, kako nepredvideno in sijajno smo lahko potešeni … ne da bi se trudili v ta namen in ne da bi vedeli, da se to lahko zgodi.

Zakaj nam življenje pušča krasna darila na nepričakovanih krajih? Morda preprosto zato, ker je to eden od važnejših zakonov življenja: živeti pomeni tudi biti obdarovani zastonj iz skrivnostnega obilja, ki ga nikoli ne zmanjka.

Zakonitosti življenja niso samo omejevalne, kot radi mislimo, pogosto so razkošne.

Cel kup znanstvenih odkritij se je zgodilo na ta način, čisto mimo truda raziskovalca, ki je kaj pozabil ali spregledal, potem pa se je presenečen in navdušen znašel pred velikim odkritjem.

Skratka, hoditi po svetu z jasnimi cilji je čisto prav. Bloditi brez cilja ni ustvarjalno. Brez namena ne pridemo nikamor (oziroma pridemo tja, kamor nočemo).

Toda enako važno je vedeti, da lahko vsak hip srečamo kaj, kar odgovarja na naše globoke in še neozaveščene potrebe. Lepo je dobiti darilo, ki si ga nismo ne predstavljali ne želeli, a nas izredno osreči.

Darila seveda ne vidimo in ne odpremo, če smo zakopani v svoj prav, če vidimo samo, kar hočemo, in če ne zaupamo pestrosti življenja.

Imeti vse pod nadzorom je otročja iluzija. Lepše in bom modro je gledati svet kot dogajanje, pri katerem sodelujemo, ugibamo, poskušamo … medtem ko trdno držimo svoje jadro in lovimo veter za svojo smer. A vse ostalo … naj ne bo naša skrb. Se veseliti, da bomo našli tisto lepo, česar ne iščemo, je ena od najlepših možnosti našega bivanja. Potrebno je samo potovati skozi dneve in kraje z živimi očmi brez plašnic.

Želim vam dopusta, ki bo poln nepričakovanih ponudb za nov pogled na svet, nase, na možno in ne!


Oznake: osebni razvoj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...