Pojdi na glavno vsebino

Nemogoče lahko preoblikujemo v mogoče

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Nemogoče lahko preoblikujemo v mogoče

Kadar dolgo in neuspešno poskušamo, pa tega, kar si srčno želimo, ni in ni, je čas, da priredimo svoj cilj za stvarnost. Potem končno uživamo, kar je možno.

Razočaranje je nevarna zadeva. Zagreni nam srce. Sončno toplino v prsih zasenčijo pikrost, hlad in žolčna pasivnost. V tej opustošeni notranji pokrajini se naše zavrte sile pojavljajo kot nenadni, majhni, a peklenski zublji nesrečnosti, ki žvepleno oplazijo soljudi ob nas, pa če si tega želimo ali ne.

Samo cilj, ki je naravnan na to, s čimer resnično razpolagamo, je cilj, ki nas lahko osreči in obenem ni mučno naporen. Začnimo vedno pri tem, kar smo, in polje možnega se bo odprlo.

Preoblikovanje neuresničljivega cilja v uresničljivega je ključna sposobnost za naš blagor.

Poglejmo nekaj primerov.

»Vedno se hočem počutiti mirna in samozavestna.« Ta cilj ni stvaren, še zlasti ne, če je ženska polna negotovosti in nerešenih zadev. »Čim večkrat želim jasno čutiti, kaj doživljam in povzročam«. To pa je jasen in stvaren cilj, ki ga ob podpori in učenju lahko doseže. Omogoči, da se bliža jasnosti, in da prepoznava dejstva. Dokler ne ve, kako ji je in kaj dela, ne more storiti ničesar za svoje počutje (in življenje).

Razlike med stavki, ki zahtevajo nemogoče, in stavki, ki gradijo mogoče, je očitna. Takoj prepoznamo težo prvih in vitalni potencial drugih.

Prepoznaj razlike

Vedno hočem biti srečna. Vse bolj si želim biti v stiku s svojim bistvom.

Hočem veliko prijateljev in družbo, da ne bom tako sam. Želim si odkriti, kako delujem, da me ne marajo.

Hočem zaslužiti veliko več. Želim se najprej naučiti in modro in stvarno graditi s tem, kar imam.

Svoje življenje hočem spremeniti. Želim si narediti kakšen nov korak.

Hočem biti srečna. Želim prepoznavati svojo težnjo k nesrečnosti in nezadovoljstvu tervzljubiti vse, kar pa me osrečuje, ter gojiti sposobnost za veselje ob pravih ljudeh.

Hočem biti polna ljubezni, dobra in prijetna za druge. Želim še in še prepoznati, kaj lahko malega dam in dobim, kar je lepo in resnično.

Hočem biti lepa in privlačna, ker se počutim vedno grda, neprijetna. Želim si najti koga, ki vidi vse lepo v meni in mi rad pomaga dojeti, kaj mi pristoji, v čem se počutim resnična, sproščena in blizu svoji naravi.

Življenje kot gradbišče za dom

Usmerjanje sebe v uresničevanje možnega nas usmerja v svet, v iskanje podpore in sorodnih duš, v pripravljenost, da se posvečamo svojim željam, v ustvarjalno vsakdanjost vedno odprtih poti.

Letošnji ciklus Vere vase bo posvečen prav tem vsebinam.

Ali ni cilj, da postane naša vsakdanjost gradbišče, dovolj velik in navdušujoč? Srce je srečno le, če lahko ustvarja blagor. Prisluhnimo mu.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...