Pojdi na glavno vsebino

Nekaj lepega, kar zmorejo drugi

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Draga Maja je bila na Škotskem, kjer je doživela zelo lepe prizore sreče, ljubezni do otrok in ljudi. Samo ona ve, kako dolga je bila pot, da zdaj lahko doživlja osrečujoča srečanja z lepotami življenja ... Hvala ti, ljuba Maja.

Škotska, Glasgow, velikonočna sobota 19.april 2014

Sobota je, pred Veliko nočjo; s sinom, vnučkom in možem hitimo po Glasgowskih ulicah na glasbeno uro za dojenčke, otroke stare do 1 leta. V ogromni kamniti cerkvi brez vsakršnih kipov in okrasja ima moj mali Felix ob sobotah glasbene ure, vsaka traja celih 45 minut. Tokrat je Felixa pripeljal moj sin in z možem sva smela prisostvovati uri. Bilo je fantastično: 14 otrok do 1 leta starosti z enim ali obema staršema ali z babico, starši so jih vzeli v naročje in se posedli v polkrog okoli mlade, nasmejane učiteljice. Učiteljica, polna miline in energije in žarečega veselja je vodila uro tako, da je najprej vsakega malčka posebej pozdravila z njegovim imenom v pesmi in vsi prisotni so zapeli za njo pozdrav vsakemu izmed otrok, kot da so najbolj željena bitja na svetu; nato so učiteljica in starši skupaj prepevali različne otroške škotske narodne pesmi, starši so pri tem izvajali razne gibe in vključevali v to otroke, otroci so poslušali in se gibali; potem je učiteljica prišla do vsakega otroka posebej in mu ponudila, da iz svoje velike torbe, polne mehkih igrač, vsak izbere eno in so spet peli živalske pesmice; nato je vsak otrok posebej lepo vrnil igračo v torbo, niti eden se ni upiral; nato je učiteljica uprizorila celo malo otroško gledališko predstavo z zajčkom, nataknjenim na njeno roko, in pripovedovala zgodbico ter vmes prepevala; nato je vzela v roke violino (vse svoje rekvizite je pritovorila v nekaj torbah, ki jih je odložila na mizo in na tla) in zaigrale čiste tone in enostavne skladbe na violino (prekrasen zvok je napolnil dvorano, otroci so kar otrpnili od prevzetosti), razgrnila je rjuho in otroci so smeli zlesti pod njo, nato so po vrhu rjuhe kotalili žogico, ki se je enkrat prikotalila k enemu, drugič k drugemu otroku; nato so vsi vstali in sklenili krog, malčki, ki so že hodili, so držali starša za roko, ostale so starši nosili v krogu ter prepevali pesmi in plesali; kako lepo je bilo videti mlade očke, ki so veselo prepevali in se vmes smejali svojemu otroku; na koncu so vsi ponovno sedli v polkrog in skupaj zapeli uspavanko in se umirili. Po končani uri so starši spustili otroke na tla, da so prosto lezli in se igrali, oni pa so se med seboj začeli pogovarjati in smejati, družiti in vsake toliko prijazno nagovarjati ne samo svojega temveč drugega otroka.

Nisem mogla verjeti, kako so ti malčki, stari do 12 mesecev, sodelovali pri opisanem dogajanju eno celo šolsko uro in kako močen duh skupnosti je bil ustvarjen v tej skupini: vsak starš je naklonil prijaznost tudi drugemu otroku, ne samo svojemu, in starši so se družili tudi med seboj, tako da so otroci videli ta odnos odrasli - odrasli in doživeli odnos jaz-neznani odrasli, počutili tako varne, igrali so se z drugimi otroki med veselimi starši čisto svobodno. Pa ni šlo za tisto narejeno, pretirano in nenaravno občudovanje otrok, podrejanje otrokom, nasprotno, samo vsi so jih veseli!. Namesto k bogaboječi sobotni maši pripeljejo otroke na taka sobotna druženja, kjer se vse iskri od življenja. Res ti postane jasno, zakaj so osvojili pol našega sveta: povsod se počutijo doma, povsod so močni in trdni, ker te občutke dobijo že kot majhni otroci in jih nosijo s seboj celo življenje.

Sploh pa so Škoti res odprti ljudje, opazovala sem ženske z otroki v parku: pridejo skupaj, se postavijo v skupino in se smehljajo druga drugi v veselem pričakovanju: katera bo prva začela pripovedovati kaj smešnega in veselega, da bo druga lahko dodala še kaj svojega in da se bo s skupnimi močmi razvilo polno veselja in smeha v celi skupini; veselje bo naraščalo kot kipeče testo! Na probleme se potem vrže vsaka sama, podprta s temi srečanji, ki jo sprostijo, razveselijo in ji dajo novih moči. Za to se je vredno srčno zavzeti, zelo potruditi! Maja


Oznake: za starše


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...