Pojdi na glavno vsebino

Ne rešuj me, raje mi prisluhni

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ne rešuj me, raje mi prisluhni

Nismo vajeni jasno ločevati svojega namena, ko smo ob drugih, a drugi zelo občutijo razliko in se temu primerno odzivajo

Biti ob drugem v drži poslušanja je naši kulturi zelo tuje. Brez zavedanja in vaje tega nihče od nas ne zmore zares.

V nas je zakoreninjeno prepričanje, da je poslušanje pasivnost in brezbrižnost. Slabo se počutimo, če nimamo pripravljenega svojega mnenja in predlogov za izboljšanje vsebine, ki jo drugi izraža. To seveda pomeni, da že med poslušanjem gradimo svoj odgovor in da smo zato zbrani na svoje misli, na odzivanje. Kaj se dogaja v drugem, to že takoj zdrsne v ozadje. Z drugim se zdaj ukvarjamo samo zato, da bi razumeli, kako vplivati (pomagati, prepričati, tolažiti, opozarjati, podučiti …). Nekateri seveda ne pridejo niti do tega in že na začetku drugemu zaprejo usta ali ga doživljajo kot nezanimivega.

Želimo si topline, a kako naj si drugi želijo naše bližine, če jih ne poslušamo? Če si želimo graditi odnos, potem pride v poštev samo odprto poslušanje. Torej ustvarjanje vzdušja, v katerem nočemo nič od drugega in tudi od sebe ne. Kadar dajemo prostor drugemu, ker nam je pomembno samo to, da se izrazi, lahko ob poslušanju doživljamo njega, v sebi pa čutimo mir in zanimanje. Brez truda. Tako se odpre prostor srečanja, v katerem je vsakdo lahko to, kar je, brez muke in skrbi za drugega. Tako se igrajo skupaj majhni otroci. Mi pa zahtevamo veliko od drugega in sebe. Kaj koristnega, pomembnega in občudovanja vrednega … kar nas ločuje.

Pa bi bilo tako lepo, preprosto in lahko doživljati druge brez drugega namena, kot da jih vidimo, slišimo in občutimo, ker ljubimo srečevanje s skrivnostnim svetom soljudi, kot so.

Nihče se ne bi počutil ob nas kot tisti, ki mora biti podučen ali rešen ... samo SPREJET v srečanju.


Oznake: osebna rast posluh

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...