Pojdi na glavno vsebino

Ne čakaj, da te pojedo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ne čakaj, da te pojedo

Kako je z vašimi veščinami samoobrambe?

Živali imajo nagon, da zaznajo nevarnost in vsaka ima svoj način, da si rešuje življenje. Variant je nešteto: mimetizacija, hitre noge ali močni zobje, strašen videz ali divji glas, biti majhni ali ogromni ... da te ne pojedo. Samoobramba je veščina, vsaka žival se je kot mladič uči.

Kaj pa imamo ljudje? Nagona nimamo, imamo pa imeniten um, ki pogosto odpove, ker nima občutka za našo naravo in za realne možnosti. In tako tisti, ki je po naravi Zajec in bi se moral izuriti v bežanju, čepi na mestu in čaka na Lisico, ki se bliža z jasnim namenom. Njej je jasno, kaj mora narediti, njemu pa sploh ne. Ljudje se podajajo v soočenja, ki jim niso kos, ali pa se umikajo brez potrebe, ker so Levi ... a se vidijo kot Miške.

Začenja se delovno leto. Koristno bi bilo, da bi vsak vedel, kaj zmore po svoji naravi, in se učil samoobrambe po svoji meri. Brez občutka, da znamo zavarovati svoj prostor, se ne počutimo varne, ustvarjalne in svobodne. Krvave vojne niso edini način, da se branimo, a tudi pasti na bojnem polju svoje službe ni edina možnost.

Učimo se živeti modro, skladno s svojimi viri moči. Vsak jih ima, možno pa je, da smo potrebni podpore, da jih opazimo, in vaje, da se jih naučimo uporabljati.


Oznake: osebna rast samoobramba

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...