Pojdi na glavno vsebino

Ne bom te prosila!

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ne bom te prosila!

Zakaj mislimo, da je prositi poniževalno?

Razlogov, da ne znamo prositi iz srca, je več.

Današnja družba ne pozna prošnje kot častne drže. Vsak naj bi bil samozadosten. Ničesar ne potrebujemo od drugih, če kaj damo nase! Po drugi strani predpostavljamo, da so vsi dolžni služiti našim potrebam. Zato ne bomo prosili, saj morajo drugi dati sami od sebe. Užalimo se, če ne dobimo, prosili pa ne bomo!

Torej hočem razumevanje in upoštevanost, a prosila ne bom! Prositi se zdi poniževalno. Seveda, s prestola lahko samo ukazujemo in očitamo. Če se prikloniš in prosiš, ti pade krona z glave. Če pa stopimo iz svoje višine na skupno zemljo in se počutimo enakopravne med ostalimi, lahko prosimo brez težav.

Nekateri mislijo, da ne morejo prositi zato, ker so skromni, ker ne čutijo svoje vrednosti in ker nočejo nikogar obremenjevati. V resnici pa nočemo prositi, ker smo ošabni in zahtevni, pa tudi nesposobni spoštovati svobodo drugega, da izbira. Zavrnitve ne prenesemo in pravzaprav niti ne dovoljujemo.

Prositi iz srca ne pomeni beračiti in razglašati, da smo reveži. Pomeni izpostaviti eno od svojih potreb in poizvedovati, ali je možno dobiti podporo, ki smo je trenutno potrebni. V primeru, da drugi odkloni, jo gremo iskat drugam. Ko drugi iščejo podporo, jo nudimo, če moremo. Gre za izmenjavo in pretok medsebojne pomoči in vsak je kdaj na vrsti, da prosi ali da. Prositi ne pomeni zahtevati, čista prošnja daje drugemu vso svobodo, da reče NE.

Vzvišenost je delno zoprna in po drugi strani deluje komično, saj nihče ni samozadosten. Sprejeti, da je kdaj potrebno in prav prositi, kaže na modrost in sprejemanje nam vsem skupnega človeškega položaja. Hvaležnost do vseh, ki se odzovejo, osrečuje še najprej nas same. Obenem se učimo prepoznavati razliko med srčnimi prošnjami in zahtevami tako v drugih kot v sebi.

Veliko lažje je živeti, ko to zmoremo.


Oznake: osebna rast prositi

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...