Pojdi na glavno vsebino

Navidezni občutki

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Navidezni občutki

Če močno čutim, pač mora biti res! A včasih se izkaže, da je občutke narekoval um iz svojega arhiva prepričanj in zapovedi, ne čuteče telo.

Navidezno občutenje, kaj je to?

Zadnjič se mi je zgodilo, da sem čutila močan odpor, da bi šla iz hiše. Vleklo me je, da bi legla, zaspala, pozabila na vse, odplavala v nič. V tem ni bilo veselja, ampak samo močna sila, ki je vlekla navzdol. Kot da telesa ne morem premakniti nikamor, kot da telo noče storiti več ničesar, ampak le potoniti v negibnost.

Sklenila sem, da to preverim. Da poskusim stopiti ven, na zrak, in oditi do morja. To sem naredila z velikim naporom, ki se je zdel siljenje sebe. Hotela sem dojeti, kaj je res, kaj doživljam v globini, kaj me ustavlja in kaj premika. Če bo občutek deloval še naprej, se bom pač vrnila.

Po petih minutah hoje se je vse začelo spremenjati. Telo je postalo lahko in radoživo in ko sem sedla na kamen ob obali, me je zalila sinjina. Svetloba pred mano je valovila in morje je bilo tako čisto in živo ... in začutila sem, kako zelo si želim še živeti. Še ustvarjati, se še dotikati vode, še zdrsniti v valove, še ljubiti vse, kar vidim ...

Ko sem se vračala, sem vedela, da je dovolj pol ure, da se človek iz pekla prestavi v raj. In pekel ni nikoli v telesu, vedno nastane v mislih. Moje telo je iskalo svetlobo in sinjino in nikoli ne hrepeni po mrtvilu in predaji obupovanju. To znajo izpeljati samo misli, ker niso povezane z življenjem. Mogočni val obupanih misli navali na telo in ustvari vsiljeno, oblastno občutenje odpora do življenja. Zasede telo in nas prevara, da čutimo ... V resnici pa smo utišali živo telo in pustili mislim, da ga spremenijo v svojega hlapca kot krut okupator, ki si prisvaja, kar mu ne pripada.

Odpor do življenja nikoli ne privre iz telesa, iz srca, iz jedra našega čutečega bitja. Prihaja iz preteklosti, iz strahov za jutri, iz podcenjevanja vsega, kar v nas je živo in odrešilno do konca.

Ne verjemimo mu. Preverjajmo še in še in nazadnje nam bo prav hitro jasno, kaj so občutki in kaj je tiranija uma.


Oznake: osebna rast navidezni občutki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...