Pojdi na glavno vsebino

Narod zasvojenih?

O zasvojenosti vemo premalo, pa gre za zastrupljenost naših tal. Ta kontaminacija potem prehaja v vse, kar delamo.

Dr. Sanja Rozman je velika strokovnjakinja za zasvojenost in že njene zelo znane pretekle knjige so vir neizčrpnih informacij za vsakega člana naše narodne skupnosti. Zakaj govorim o narodu?

Ker je nekemična zasvojenost (zlasti z odnosi) nam vsem skupna rana, plod naše narodne zgodovine in dediščine, ki je še nismo preobrazili v kaj rodovitnega. Z marsičem se ukvarjamo, ko govorimo o pomenu izobraževanja, sebe imenujemo družba znanja. Toda znanja o čem? O odnosih, ki razjedajo najboljše v človeku, gotovo ne. Alkolhol in droge … so vsem znane odvisnosti, proti njim se borimo z bolj ali manj učinkovitimi programi, toda za vsem tem delujejo stoletne rodovne zgodbe o odnosih, ki so iz ljudi te dežele naredili lahek plen za življenjsko držo odvisnosti. Ta pa na široko odpira vrata vsem mogočim zlorabam sebe in sočloveka.

Ranljivi smo za vse, kar obeta olajšanje pred obupnimi občutki ničevosti in hlepenja, a tudi za vse, kar daje maščevalne užitke v odnosu do vseh, ki postanejo tarče naše neizpolnjenosti in žrtve vsakovrstnih zlorab.

Prav zato vsem priporočam prvo od njenih novih treh knjig, ki se celostno lotevajo problema zasvojenosti, in bodo postopoma izhajale (Umirjenost, Pogum, Modrost, založba Modrijan).

Prva knjiga (skupaj z delovnim zvezkom) ima naslov UMIRJENOST. Naslov je prodorno čist in preprost, saj jasno nakazuje, kako se vse začne šele, ko se v svojih verigah umirimo. To se zgodi zato, ker se končno nehamo boriti z resnico, odložimo vse orožje in si priznamo, kaj se nam dogaja. Izhod iz pekla se pokaže šele, ko nam je jasno, da brez pomoči ne bomo prišli nikamor in da smo ujetniki najbolj uničevalnega dela sebe.

Ob branju knjige, ki jo bo vsak do nas doživljal drugače, boste dobili izčrpne informacije o tem, kaj zasvojenost sploh je. Poglavja nas popeljejo skozi možgansko delovanje, skozi odraščanje v družinah, kjer v okolju nezdrave soodvisnosti nastanejo pogoji za motnje, ter skozi vse oblike nekemične zasvojenosti (seksualnost, hrana, telesna aktivnost, hazardiranje, internet, denar in nakupovanje ...) ter končno skozi možnosti in pogoje okrevanja v družbenem okviru te problematike. Najdemo tudi podroben opis skupin, ki pomagajo na dolgi poti v novo življenje.

Mene je knjiga pritegnila zlasti zato, ker mi je dala misliti, česa je potrebna Slovenija. Dodala mi je še en pogled na to, zakaj ljudje na oblasti in njihovi volilci-državljani ne morejo najti zdrave soodgovornosti, ki ustvarja družbo medsebojne podpore, v kateri bi ljudje razvijali svoje sposobnosti, nabirali sadove svoje nadarjenosti, ustvarjali vzdušje za rast radoživih in srčnih otrok. Odnosov, ki gradijo zdrave vezi, enostavno še ne zmoremo in to predvsem zato, ker si te družbene in osebne bolezni niti ne priznamo.

Delovni zvezek je sestavljen zelo skrbno in natančno ter omogoča celoletno ukvarjanje z lastno zasvojenostjo od česarkoli. Omogoča nam samopreverjenje, dokumentiranje notranjega dogajanja, načrtovanje in nego samospoštovanja. Priložena zgoščena za meditacije vodi do neizčrpnih virov notranjega miru in navidha iz drugačnih, osvobojenih svetov. Tega smo še kako potrebni, ko hodimo po zahtevni poti v svobodne odnose in zdravo povezanost.

Hvala, Sanja, za tvoje temeljito dolgoletno delo. Veliko veš o peklu na slovenskem dnu. Globoko in dolgo si kopala v rudnik naše uničevalnosti, da bi v njem našla drage kamne naše prebrazbe. Dobro bi bilo, da bi te slišali vsi, ki govorijo o novi Sloveniji, saj se vsaka rast, ki daje sadove, začne pri koreninah, in ena glavih korenin je raziskovanje resnice.

Sanja Rozman, Umirjenost, Modrijan, 284 strani, cena 32.90; delovni zvezek in zgoščenka:144 strani, cena 14,90.

Pa še njena spletna stran:

www.spremembavsrcu.si


Oznake: branje


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...