Pojdi na glavno vsebino

Narativna medicina

Narativna medicina

Narativna medicina povezuje zdravnike po svetu, ki iščejo drugačen odnos do bolnika.

Italijanski onkolog Salvo Catania se ukvarja s pristopom, ki bolniku omogoči, da svojo bolezen pripoveduje, je v zgodbi glavni lik ter jo ustvarjalno razpleta, ukvarja pa se tudi tudi z blogterapijo, da tako rečem, v kateri imajo bolniki možnost pripovedovati bolezen. To je vse kaj drugega kot naštevati simptome, kar običajno počnemo, ko nas zdravnik povpraša po naših težavah. Psiholog Egidio Moje je tudi ugotovil, da zdravnik praviloma prekine bolnika po osemnajstih sekundah.

Takole pravi: "Pripovedovati svojo izkušnjo lahko bolniku pomaga, da spet sestavi dele sebe, ki jih je bolezen agresivno razkosala ..." Sprejeti bolezen kot del sebe, ji dati mesto v svojem življenju je proces, ki daje telesu možnost, da se težav loteva kot integracije in kot celjenja sebe, ne le kot vojne s sovražnikom, ki prinaša uničenje in ga je treba pokončati.

Že davno je bilo ugotovljeno, da marsikateri bolnik ne sledi terapiji, čeprav jo potrebuje in je nanjo racionalno tudi pristal. To se dogaja zato, ker v njem delujejo utrjeni predsodki, obrambe, strahovi, ki se jih običajno ne zaveda, a vodijo njegovo vedenje in odnos do zdravljenja.

Novega pristopa se je mogoče učiti. Docentka na Columbia University Rita Charon (link spodaj) pravi: "Ko zboliš, se med tabo in ljudmi ustvari ločenost. Kot da živiš v akvariju in vidiš vse iz svojega molčečega sveta za steklom, kjer je vse drugače. Zdravniki lahko izberejo, ali ostati na tej strani ali pa vstopiti tja, kjer ostal njihov bolnik".

Bolnik živi v ločenem svetu in ne moremo do njega, če ne vstopimo čez črto, ki ločuje vse, ki se počutijo zdravi, od tistih, ki se počutijo (hudo) bolne.

medicinanarrativa-network

Predavanje dr. Rite Charon

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...