Pojdi na glavno vsebino

Napadati v imenu dobrega?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Pravičniška napadalnost je v naši javnosti vedno bolj pogosta in ustvarja sovražno vzdušje, čeprav razglaša, da se bori za pravico in resnico.

Ko drugemu ni sveto, kar je sveto nam, se prebudi naša uničevalnost. Večinoma pa je ne prepoznamo in jo zamenjamo za utemeljeno ogorčenje in moralni čut. Držo drugega čutimo kot napad na nedotakljivo, zato odgovarjamo srdito in bojevito, kot bi šlo na življenje in smrt.

Pri tem pozabljamo, da je obramba nedotakljivega v nas nekaj, kar lahko uspe le z orodji, ki so skladna s svetim. Vse plemenito in dragoceno, kar nam je sveto, lahko branimo le z ljubeznijo, v miru in spoštovanju, častno in brez zamere. Le na ta način ostajamo v stiku s plemenitostjo, ki jo želimo obvarovati.

Kadar drugemu govorim, da je nesramen, kadar mu vržem v obraz, da vem, da bi me pokončal, če bi le mogel, če mu dokazujem, kako je v njem polno laži, sprenevedanja, hudobije in sovražnosti, kako je poln podlosti in zlonamernosti, ne branim svetega v sebi in njem.

Varam samega sebe, saj ne delam drugega kot služim svoji uničevalnosti. Žene me nagon po pobijanju zla, a pobijanje ostaja pobijanje, pa naj bo cilj tudi hvalevreden. Odločnost in zvestoba dobremu ne zahteva tega pristopa, to zahteva le naša ihta.

Ko bomo sprejeli to resnico, bomo nehali prepričevati sebe, da smo ogorčeni in napadalni, ostri in trdi samo zato, ker to zahteva pravičnost. Pravica nima prav nobene potrebe, da bi pobijali njene nasprotnike. To zahteva samo temni del nas, ki je našel izgovor, da lahko izživlja slo po napadanju in uničevanju.

Mnogi mislijo, da se borijo za vrednote, ko brezkompromisno obsojajo zlo v drugih. To jim daje občutke moči in večvrednosti, kot da je tisti, ki glasneje rohni in obsoja, tudi moralno močnejši in mu je tudi vse bolj jasno. Milina pristopa jim je nadležna in najraje se prepričujejo, da drugi pač ne zmore odločne pokončnosti , ker je zmedena reva brez jasnih načel.

Izberimo drugačne poti, tiste, v katerih ostajamo celi v želji po ljubečem in pravičnem svetu, in na katerih sta cilj in sredstvo eno. Izumiti je možno marsikaj, česar še nismo uresničili, in vsak ustvarjalni korak je odkritje, sreča in seme za povezanost med nami.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...