Pojdi na glavno vsebino

Naj ovira ne ustavi tvojega toka

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Naj ovira ne ustavi tvojega toka

Vsak dan se kaj zatakne. V trenutku se je možno odločiti ustvarjalno in spremeniti smer dneva.

Vsak dan upamo, da bo šlo gladko ali po naših željah. A taki dnevi so izjema, to vsi vemo. Avtomatični odziv je vedno najhitrejši ... in najmanj koristen. (... kaj mi je tega treba, spet gre vse narobe, zakaj prav meni, tega ne prenašam več itd.), izbor mučeniških ali razkačenih stavkov je obširen in takoj na voljo.

Bolje bi bilo negovati svojo pripravljenost na karkoli. Želje so upravičene in naši načrti naj živijo naprej, a obenem je za naj zelo koristno, da negujemo prožno držo, ki vedno omogoča gibčen premik na bolje v vsakodnevni džungli.

Vklop avtomatizma se zgodi v stotinki sekunde. Če se tega zavemo, lahko spremenimo smer in ostanemo živa voda.

Nekaj primerov, ki jih poznamo vsi, ko se zatika in se znajdemo v starem odzivu.

Hotela sem nekaj zagnano speljati, dobro sem začela, zdaj pa me popade utrujenost in dogaja se kup neprijetnosti. Se silim, se jezim na svet, se obsojam, kritiziram ... ali kaj drugega, kar mi bolj koristi?

Vsa nežna se približam partnerju, ki je ta trenutek hladen, zaprt in skregam s svetom. Pomislim na vse trenutke, ko mi je bilo že hudo z njim, na vse, kar mi manjka v tem odnosu, na svojo neizmerno potrebo po stiku, ki spet ni nahranjena ... ali kaj drugega, kar mi bi prineslo olajšanje?

Prijateljica, ki jo kličem, spet nima časa zame. Otrok je pozabil na moj rojstni dan. Mama spet kritizira, jaz pa rabim podporo in zavetje. Spet stroški, ki bi odgrizejo denar za dopust, ka naprej moram nekaj plačevati ... pomislim, da nikoli ne bo bolje, da se kar ponavlja, da nisem nikoli na vrsti ... ali kaj drugega, kar mi vrne veselje in moč?

Premik, ki vedno pomaga, in ga na Veri vase predlagamo in vadimo, je okvirno tale:

  • Opazi, kaj čutiš. Vzemi si nekaj minut zase, da se tvoja stiska sploh lahko izrazi.
  • Vprašaj se, kaj bi ti pomagalo.
  • Opazi, kaj od tega je zdaj ali v kratkem možno.
  • Zavzemi se zase, da to dobiš, ker le tako lahko spelješ to dogajanje brez uničevanja vsega lepega, kar si in drugi so. Opazi, ali lahko koga prosiš za podporo.
  • Ko nekaj malega narediš za svoje boljše počutje in pregled nad svojim stanjem, opazi, kako je drugače.
  • Oceni, ali je bilo vredno. Zato, da ti bo drugič šlo še lažje od rok, ker to skromno in vztrajno vadiš.
  • Zahvali se sebi in drugim. Vsakokrat, ko ti uspe speljati iz jarka, lahko praznuješ, ker ni samoumevno. Je nagrada za tiste, ki živijo srčno.
  • Opazi vero vase in v svojo sposobnost, da se odzivaš sveže in živo ... ker bo že jutri spet tu kaj, kar te lahko prizadene, jezi ali ustavlja, ti pa želiš vedno računati nase!

Oznake: ustvarjalnost vsakdanjost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...