Pojdi na glavno vsebino

Modrost je pred resnico

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Modrost je pred resnico

V zahtevi, da vedno govorimo resnico in da mora to biti absolutna vrednota,  kažemo pomanjkanje modrosti. Raje prisluhnimo.

Pošten vpogled v vsakdanjo stvarnost takoj pokaže, da vedno govoriti resnico sploh ni modro in tudi ne plemenito. Resnicoljubnost je dobrodošla vedno, ko govorimo s seboj, a to je tudi edino področje, kjer si jo lahko res privoščimo po svojih željah in potrebah.

Nešteto pa je okoliščin, kjer nam modrost narekuje, naj prikrijemo, kar je res.

Še najprej je tu spoštovanje življenja drugega. Resnica je pogosto težka kot gora in lahko pod seboj pokoplje tistega, ki ji ni kos. V imenu česa naj bi torej navalili goro na dušo človeka, ki se je zatekel v laž, da preživi, še naprej upa in poskuša preživeti kljub samoprevari, v katero se je zavil? Kdo ima pravico, da razžene to megle in ga postavi pred gola dejstva, ki mu bodo strla srce?

A resnica tudi ni dobra izbira, ko govorim s človekom, v katerem trenutno prevladuje nagon po tatvini, izdajanju, goljufanju. Prav tako ni dobro, da o meni preveč ve oseba, ki je nagnjena k izkoriščanju, ki jo žene plenilski pohlep, pa naj se tega zaveda ali ne. Tudi tista, ki jo mučita huda nevrednost in divja zavist, ne bo zmogla odnosa z nami, če ji pripovedujemo o vsem doseženem in uspešnem v svojem življenju. Ta oseba nam je lahko draga in ima druge sposobnosti, s katerimi lahko sodelujemo, le vnete rane naj bi se ne dotikali.

Včasih je potrebno prikrivanje, da rešimo sebe pred hudo nevarnostjo, tako kot to stori žival, ki spremeni barvo pred plenilcem in mu tako ne daje informacij, ki bi mu omogočile, da jo požre.

Zato je modro, da vedno, preden povemo kaj resničnega, presodimo, ali bo izraženo našlo dober in ploden sprejem, ali torej obstajajo pogoji, da seme vzklije. Povedati karkoli naj bi imelo vedno za cilj, da nas poveže in omogoča več življenja. Kakšna zemlja je ta hip drugi, kakšno je vreme za to, kar želim posejati?

To je prvo vprašanje, ko hočem s kom govoriti o resnici.

(več o tem v knjigi, ki bo kmalu izšla)


Oznake: osebna rast modrost resnicoljubnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...