Pojdi na glavno vsebino

Močni v objemu dobrega

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Močni v objemu dobrega

Opažanje lepote in vsega, kar širi srce, navdihuje, prebuja veselje, daje moč, da bi storili kaj osrečujočega zase in druge. Krepilna moč dobrega je vedno na voljo, če se le obrnemo v pravo smer.

Opažanje krivic, krutosti, vsega žalostnega in grdega v okolju, sebi in drugih ... je sicer potrebno, a naj ne bi zasvojilo vidnega polja duše. Gledati v zlo in ne biti potegnjeni vanj zahteva, da smo trdno pritrjeni na dobro. Je kot padati v črno globino privezani na klin, ki nikoli ne popusti, in splezati nazaj takoj, čim si ogledamo, za kaj gre. Namen namreč ni bil, da se pustimo ohladiti od ledenega brezna, ampak da zberemo podatke o trenutno možnem in ne.

Vračanje na svetlo in zadrževanje ob pogledu na brezno sta dve močni sili, med katerima spet in spet izbiramo. Bolj čutimo, da smo trenutno šibki, manj naj bi se spuščali v brezno. Modrost nam pomaga, da znamo izbirati, kam se podajati, kdaj, koliko tam ostajati in kje prebivati večino časa.

Težja je bila naša osebna zgodba in manj je bilo v njej svobode, veselja in ljubezni, bolj naj bi se zadrževali v lepem, navdihujočem in toplem. Samo tam lahko cvetimo ... in se osujemo na druge.

Kar boli, plaši, bega, ima hudo privlačno moč za vse naše skrite sile, ki iščejo stik s starimi bolečinami. Je kot klic neke temne pesmi, ki se oglaša iz daljave in vabi v nesrečo. Pravljice nas pogosto opozarjajo na to, da ni dobro slediti vsemu, kar ima privlačno moč, in da pogosto ne znamo presoditi, ali smo vabi lahko kos, saj skromnost ni ravno naša močna točka.

Prisluhnimo, poglejmo raje v vse, kar okrog nas kipi od življenja, raste, oddaja luč in žar.

Privlačne sile dobrega delujejo mogočno in nenehno, a potrebno je stopiti v območje njihovega delovanja in se odpirati še in še, vedno na novo. Izbirati, kaj naj najbolj deluje na naše bitje.

Če je naš cilj življenjska moč, potem vemo, da jo hranijo samo dobro, ljubezen in radost.


Oznake: osebna rast izbire

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...