Pojdi na glavno vsebino

Močna mačka v hiši

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Močna mačka v hiši

Vsak od nas ima verjetno neko misel, ki se vsiljuje cel dan, vnaša okužbe in nam gloda notranji dom. Katera je vaša?

Zelo je koristno, da to vodilno misel opazimo in ujamemo, na primer:

Kaj se trudim, vse je brez zveze ...

Koga pa briga, kaj je z mano ...

Življenje je ena sama muka ...

Kako se sovražim ...

A ni tako preprosto, ker se spretno skriva. Kvari nam razpoloženje in ne vemo, da so naše otožne misli, padci razpoloženja, izbruhi razdražljivosti ... posledice te ključne misli. Podgana iz preteklosti namreč neutrudno leže svoje mlade. Zato je vsakdanja deratizacija res potrebna.

Z razliko od tiste, ki jo izvajajo po mestih, pa je naša čistilna akcija drugačna: globlja, učinkovitejša in nenasilna. Dobro nam dene, če opazujemo najbolj bolečo misel, ki se pojavlja v teku dneva in tedna.

Po možnosti brez posebne čustvene prizadetosti in tuhtanja, enostavno tako, kot da bi pozorno iskali sledi podgan po hiši in bi se nam ta žival ne gnusila, ampak bi občudovali njeno spretnost, trdoživost in sposobnost prilagajanja. Podgane so, kot znano, izjemno bistre in solidarne med seboj, povezane v nekakšno skupno inteligenco. Naša najstrašnejša in obenem najljubša (saj smo nanjo zelo navezani) misel je zelo osebna, zato je verjetno ne boste zagledali takoj ... a je za vsem, kar premlevate. Ta misel oziroma prepričanje prihaja od zelo daleč in nima namena pomagati. Ničesar ne pojasnjuje in ne pokaže nobene resnice o sedanjosti. To je samo ... podgana v hiši.

Šele ko dojamemo, da je ta stavek-občutek nekaj, kar se je nekoč prikradlo v naše bivališče, pa je zdaj noče zapustiti, začnemo dobivati občutek doma. Notranji dom je namreč prostor, v katerem sami odločamo, koga bomo spustili noter.

Podgano je treba spraviti iz hiše, a z omejenim naporom in ne da bi dirjali za njo cel dan in bili v službi njenih domislic. Torej - kaj zdaj?

Dovolj bo, da prinesemo domov lepo, vitalno in močno, nekoliko divjo MUCO, ki se ji dvignejo vse dlake, ko zavoha podgano, in se je ne boji, ter zna braniti svoj protor v hiši. Podgana bo takoj začutila in razumela, koliko je ura, zato ne bo silila v nesrečo. Izbrala bo novo hišo za svoj brlog in se ne bo vračala. Sicer bo pogosto prišla nazaj pogledat, če je mačka še tam, da se prepriča. Njena živalska modrost jo je namreč naučila, da so ljudje preproste pameti in da mislijo, da je dovolj nekaj narediti enkrat, pa bo držalo za vedno. Zato je morda nikoli ne bomo prepričali, da nima smisla hoditi gledat, ali je mačka še pri nas, živa in učinkovita. A ostala bo pred vrati, ker ima rada oblast in svojega prostora ne deli z nikomer.

Zato poiščimo svojo divjo mačko, varuhinjo dobrih misli, čistosti in suverenosti, ki bo varovala naš dom. Bitka s podgano sploh ni potrebna, bistveno je zavezništvo z mačko. Ta pa živi v našem vitalnem telesu, v resnici našega čutenja, in vedno pokaže, kaj je nevarno, ubijajoče in kaj ne.

Kaj nas resnično lahko brani? Opazujmo se in bomo dojeli, kaj nam daje občutke moči in varnosti. Potem jim dajmo prostor, stalen prostor v naši hiši, hrano in nego.

Prava vsakdanja dejanja - predvsem nega naše vsakdanjosti in trenutki srečevanja sebe, ljudi in dogodkov, ki nas obnavljajo in prečiščujejo, branijo s svojo živostjo, varujejo notranji prostor. V našem obvarovanem telesu se rodi dom, ki ga nič ne poruši. Vanj se lahko zatečemo v vsakem viharju ... in ga uspešno prestanemo.


Oznake: osebni razvoj varnost


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...