Pojdi na glavno vsebino

Moč svobodnega nakupovanja

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Moč svobodnega nakupovanja

V nasprotju s tem, kar ponavljajo oglasi, nakupovanje ni doživetje, zabava in užitek. Je samo nabava predmetov v kraju, ki je (zelo polepšano) skladišče.

Nakupovanje je uporaba našega dragocenega časa in dragocenega denarja, je izbiranje predmeta, ki naj služi našemu dragocenemu življenju.

Če tako gledamo, postavimo v središče sebe, svoje potrebe in svoje življenje. A nakupovalna središča niso tam zato, da bi nam služila, čeprav nas v to prepričujejo.

Cilj ureditve ter opremljenosti središča, je, da nas zadrži v svojem objemu čim dlje in da se prepustimo nakupovanju v čustvenem navalu, ki prikliče doživljanje obilja, svobode in pravice, da si neomejeno ustrežemo in spustimo vse zavore.

To je dobro vedeti, ko stopimo v nakupovalna središča, ki so templji pozabe in omame. Če nam uspe priti iz tega templja po dveh urah še vedno podobni sebi, potem si lahko čestitamo. Speljali smo zahteven podvig.

Kar se mene tiče, porabim svoje rezerve že v eni uri in potem se strateško umaknem. Moč templja in njegovih svečenikov presega moje sposobnosti.

Kar kupimo, se naseli v naš svet in nanj vpliva, je vnos neke sile v naš vsakdan. Važno je, da jo občutimo, in da izberemo, da deluje. Naloga predmeta ni, da me navdaja z vzhičenostjo, ko ga kupujem, ampak da mi bo čim dlje in zvesto služil in prispeval k mojemu lahkotnejšemu življenju in k temu, da bom imela več časa za bistveno.

Zato sproščena razigranost ni ravno najprimernejša drža, ko želim izbrati, kaj res potrebujem.

Raje sem zbrana, osredotočena na svoje potrebe in realnost, na svoja sredstva in svoj življenjski trenutek. Se tam sproščeno sprehajati in ostajati osredotočeni na svoje pristne želje ... to zmorejo le častne izjeme.

Včasih je pomembna tudi družba. Kdo mi lahko pomaga kupovati v moje dobro? Kdor me priganja? Kdor zapravlja v prazno in pod prisilo svoje nevroze? Kdor si ne upa nič kupiti, ker je skop in zavrt za vse lepo? Kdor hoče vplivati name? Jasno je, da je bolj verjetno, da bomo uspešno kupovali ob spoštljivi, mirni in dobro razpoloženi osebi, drugače nas slaba volja požene v odločitve, ki so temu primerne.

Ko najdemo kaj lepega in koristnega, temu ne moremo reči DOŽIVETJE: lahko smo zadovoljni z nakupom in hvaležni, da smo pametno, uspešno uporabili svoj dragoceni čas in denar. A to je tudi vse.

Prihranimo besedo DOŽIVETJE za kaj, kar je te besede vredno. Za kaj, kar požene srce in kri po žilah, ker je vitalno in sveže, navdihujoče in mogočno. Ne iščimo v nakupovalnih središčih veselja. Gre le za skladišče.

Zunaj pa je življenje in pot do sebe in drugega, do pravih doživetij, ki delajo dneve bogate in polne.

Tam iščimo obilje in omamo ... vsak dan. Mimo predmetov, ker ni potrebno nakupovati, da se predam življenju.

Tam si pogosto privoščimo otroško brezskrbnost, KJER ŽUBORI ŽIVLJENJE!


Oznake: osebna rast nakupovanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...