Pojdi na glavno vsebino

Moč odmika

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Moč odmika

Včasih zapreti lepi, mogočni mali računalnik v naši roki ... spreminja naše življenje. Odpre se novo. KAJTI SVET ZNOTRAJ NAS JE VEČJI OD TISTEGA ZUNAJ.

Mobi v moji roki je delo, a tega se vse manj zavedamo, ker je lep, lahek in privlačen.

Svetleči videz tega tehnološkega čudeža, občutenje obiskanosti v naši roki, ki ga drži in ni več sama … ustvarja umetni občutek, da ga prižgem … in moje življenje se prebudi v nekaj večjega, bolj živahnega, obetavnega.

A prižgati dlančnik pomeni korak v delo. Odpreti vrata vsemu, kar kdo drug hoče od nas. Treba bo brati, odgovarjati, razmišljati in odločati. V nas prihrumi val obveznosti, delovnega dne. In kot da bi v sobo vstopila truma ljudi s svojimi potrebami.

Ugasniti ga (ali ga nekaj časa sploh ne prižgati), ne pogledati na pošto in socialna omrežja … pomeni ohranjati svoj tihi in bogati svet na varnem. Vsaj enkrat na dan je važno zapreti vrata svojega notranjega vrta in obmolkniti. Pustiti tišini, da zavlada in da se skrivnostni cvetovi, ki se odpirajo le v popolnem miru, odprejo. In da zagledamo Lepo, Dobro in Presežno.

Nihče naj ne trka, ker ne bomo odprli.

Vsaj eno uro na dan si podarimo in dovolimo ta odmik. Zato, da vidimo razliko. Da ohranjamo občutek, kaj je naše, kaj pa je zunaj. V nekaj tednih se vsi domači in znanci lahko naučijo, da ob določeni uri ali občasno ne odgovarjamo. Zaprli smo vrata in vse naj počaka. Nihče na tem svetu nima pravice, da nam to odreka. Si bomo to dovolili? Vemo, da je bistveno?

Pa še to: klici so boljši za notranje življenje kot sms, čeprav stanejo več. Pisana sporočila namreč predpostavljajo, da kar naprej mislim oziroma gledam, ali je kdo kaj napisal. Miru nimam niti, ko je vse tiho. Kaj, če sem preslišala, da je prišlo obvestilo? … Past deluje tako, da niti ne opazim, kako ves čas prežim, ali kdo kaj hoče. In nehote počnem tudi jaz isto: KAR NAPREJ KAJ HOČEM OD DRUGIH.

Zato je čas, ko ga ne uporabljam ali ko najdem način, da molči, čas brezskrbnosti in nezahtevnosti. Ni se mi treba odzivati na svet v daljavi, vsa dejavnost potihne. In nastopi čas praznine, v kateri končno spet zazveni, kar daje življenju smisel in moč. Pomembno postane samo to, kar se dogaja v moji neposredni bližini in v meni.

Stvarnost trenutka pokaže svojo dragoceno razsežnost. Zato vsakodnevni odmik pomaga, da delamo lažje in bolje. Po premoru nam bo veliko bolj jasno, kako naprej, ker bomo delovali iz preglednosti in jasno vzpostavljene lestvice prioritet.

Ena taka ura na dan, ki jo vzamete zares, ker se vračate v notranji osvobojeni prostor, vam lahko spremeni življenje.

SVET ZNOTRAJ NAS JE VEČJI OD ZUNANJEGA.


Oznake: osebna rast tehnologija splet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...