Pojdi na glavno vsebino

Moč in nemoč

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Moč in nemoč

Moč in nemoč nista nasprotnika, ampak dobro usklajen par.

Ko priznamo nemoč, se prebudi moč, nič prej.

Običajno delamo iz nemoči, pa se tega ne zavedamo, ker živeti v polni moči ni naša glavna izkušnja. Najbolj smo vajeni delati iz ostankov moči ali iz moči po okrevanju, ki pa je še krhka in bi rabila utrjevanje in čas, da se okrepi.

Ločiti moč in nemoč je prvi korak, da naša dela postanejo trajnostna in da nas obenem ne izčrpavajo.

Razlikovati moč in nemoč pomeni pravično in brez pričakovanj in zahtev opazovati svoje telo. Presoditi, kdaj se žene, kdaj pa DELA. Kdaj hodi mehko in čuteče, kdaj pa HITI. Opazovati oči, kdaj gledajo in vidijo, kdaj pa SODIJO. Opazovati svoj dih, kdaj zajema zračnost in svobodo, kdaj pa SE USTAVLJA v zadrževanju in pritisku.

Vse je možno opaziti, če si vzamemo čas. Ne moremo sproti in z eno potezo tega spremeniti, a že zavedanje, kaj točno se dogaja, nas spreminja iz bežečega v zavestno bitje.

Potrebni smo jasnosti o svojem položaju, o razpoložljivih sredstvih, o zaprtih poteh in o špranjah za izhod. Nemoč nam pove, da je čas za stik in za razgled. Tisti, ki doživljate Čuteči ples, veste, za kaj gre.

Ko se zagledam na tleh, si vzamem trenutek počitka in miru, se odprem stiku in podpori ... opazim, od kod privre moja moč.

In najdem smer za nov korak.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...