Pojdi na glavno vsebino

Mir v sebi

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Mir v sebi

V zavedanju, da ne znamo graditi miru in da bi radi znali, se rodi prvo dejanje miru.

V teh dneh pogosto tožimo nad norostjo vojne in nad svojo nemočjo. Obenem pa, če pogledamo v svoje življenje, gojimo v sebi leta in leta žarišča, ki rojevajo spopade, ostre besede, rastočo sovražnost do tega in onega, kronične zamere. V primeru trenj in nesoglasij med sorodniki se morda sploh ne znamo dogovarjati, najti prostora, iz katerega bi delovali skladno, pomirjajoče in s predlogi, ki ustvarjajo nove možnosti in preprečijo razdor, sovraštvo, obračunavanje in delitev skupnosti na nasprotujoče si tabore. Morda pa se znamo samo umakniti in dovoliti, da nam objest pobere vse ...

V parih, v družinah, med sorodniki, v vasi, društvih, v župnijah, v organizacijah, v politiki ... je polno takih žarišč. Delati za mir pomeni zavzeto raziskovati svoje možnosti, da ne bi bilo napadalcev in poražencev v našem srcu in v naših odnosih.

Seveda lahko naredimo še marsikaj drugega in širšega, a prvi korak je sposobnost, da preobrazimo svoj pogled na svet v luči kulture miru. Morda lahko prepoznam, da me kdo doživlja kot uničevalca svoje domovine ... in opazim svoja dela. Morda lahko opazim, da ne znam živeti varno in braniti svojih mej brez nasilja.

Misli, besede in dejanja miru, intuicija prave poti, ustvarjalna poteza, ki najde izhod, vse to se rojeva le v človeku miru. Kot je vedel Mandela, smo lahko samo iz notranje moči, ki se nikoli ni sprevrgla v sovražnost, kos uničevalnosti in kruti krivičnosti. Vsak dan je dobra priložnost, da opažamo svoje ravnanje.

Sposobnost, da ustvarjamo mir, je velika in zahtevna moč, ki se rojeva počasi in le iz čistega namena in skromne pripravljenost, da se učimo, ker se je nismo nikoli naučili.

V zavedanju, da ne znamo in da bi radi znali, se rodi prvo dejanje miru.


Oznake: osebna rast mir

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...