Pojdi na glavno vsebino

Med svobodo in dolžnostjo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Med svobodo in dolžnostjo

Prosti čas in radostno uživanje sta dve želji, ki jih je dobro upoštevati, da ne ponorita. Naše zdrave sile iščejo svobodo.

Nekateri bežijo od vsake odgovornosti, ki traja več kot teden dni ... Od vsake resne tematike, ki zahteva več kot deset minut razmisleka ... Garajo pa občasno, kot študent, ki tlači v glavo vse, ko teče voda v grlo, ne zmore pa rednega učenja. Kot da gre za muko, ki jo je potrebno stisniti na najkrajši možni čas.

Nima smisla, da to obsojamo, pod tem je želja, da bi živeli lahkotno in neobremenjeno in si puščali odprte vse poti. V tem ni nič napačnega. Odpor mnogih mladih do odraslih, ki zahtevajo resnost, je povsem upravičen. Kako naj sprejmem, da bo moje življenje samo delo, skrb, žrtvovanje svobode in veselja? Mlad človek nosi v sebi pomladne sile, mi pa ga silimo v resnobno zaviranje tega, kar ga žene, namesto da bi ta zanos spoštovali in spremljali z vsem, kar je živo v nas. To težnjo in odpor potem nekateri nesejo v odraslost in zrela leta.

Tako ostajajo večno mladi v svojih očeh, varni pred mrko vsakdanjostjo, ki jih ubija, ko jo gledajo v drugih. Tudi navzven so pogosto privlačni, živahni in polni leska. A veliko bolj bi uživali življenje, če bi svojo mladostno zagnanost vpregli v trajnostno zasnovano svobodo. Divji konji bi lahko premaknili velika bremena in pomagali kaj zgraditi, nemesto da nenehno divjajo. Notranji žar, ki ga zberemo v lečo, reže najtrši kamen brez napora.

Seveda lahko človek izbere tudi divjo svobodo in celo življenje posveti svojim sanjam. Bo pa imel stalno opravka s svojimi temnimi trenutki, ker kot vsak drug človek potrebuje varnost, ki se ji hoče odpovedati. Prepričan je, da ni druge poti. Ko gleda druge, ki so vklenjeni v svoje odgovornosti, se potolaži. Raje ima raje svoje stiske in svobodo kot ujeto življenje v tirnicah! Toda zakaj gledati na svet v tem omejujočem ali-ali? Ali služenje dolžnosti ... ali obvezna svoboda - je res to edina možnost? Morda pa lahko odkrijemo kaj drugega in novega?

Če povežemo divjega konja v sebi in delavca, ki gradi, lahko doživimo mir srca in varnost v svobodi, ki ničesar je vzame, ampak samo ustvarjalno rojeva.


Oznake: osebna rast svoboda

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...