Pojdi na glavno vsebino

Malo je dovolj za zamero

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ljudje zamerijo neverjetne malenkosti, ne podcenjujmo tega.

Občutljivost ljudi je neprimerno večja, kot si lahko predstavljamo. Že mimogrede izrečena beseda ali nasmeh, ki ga razumejo narobe, lahko dvigne v njih pravi vihar. Mi pa tega ne opazimo in gremo mirno naprej, nič nas ni oplazilo in neurja še zaslutili nismo. Nekoč bomo morda tega človeka srečali in se bo odzval z burno in za nas neutemeljeno užaljenostjo na kakšno malenkost. Morda bo napaden ali celo hudoben. Kaj smo mu storili?

Nekatera prijateljstva ali osebni odnosi se podrejo po letih in letih takih dogodkov, o katerih ne eden ne drugi nista govorila. A nekdo od dveh je doživljal, kar drugi še slutil ni. Smodnik se nalaga kot droben prah in nekega dne uniči vse ... dovolj je bila mala iskrica. Ostane pogorišče bolečine, ki nas pusti opustošene in zaprepaščene.

Ljudje imajo v sebi že od otroštva globoke, hude občutke prevaranosti, ki jih nikoli niso ozavestili. Polni so grenkobe zaradi poteptanega dostojanstva in danes je dovolj drobna opazka, da v njih podivja bolečina.

Že res, da smo odrasli, a to je bolj telesni videz kot čustvena resnica.

Zato je važno, da smo dobri, občutljivi opazovalci, in da se ne obešamo na besede. Kaj kdo reče in kaj kdo pokaže ... to je vse samo postavitev za oder. Resnica se skriva globlje, v očeh, v tonu glasu, v drži, v tem, kar diha iz človeka in iz vsakega vlakna njegovega bitja. S tistim delom govorimo, tistega se dotikamo, ko stopamo v odnos. Bolj opazujemo in več čutimo, bolj bomo znali povedati pravo besedo ali jo zamolčati, ker trenutek narekuje umik.

Pogosto nam razlagajo, kako je treba delovati, da bomo v dobrih odnosih z okoljem, uspešni in drugim všeč. Veliko bolj kot to, da se trudimo za pozitivno komunikacijo, bi bilo važno občutiti druge, da najprej sploh vemo, za kaj gre. Odprto srce zazna, kar oko prezre, in nam pomaga, ko je treba odločati, kateri je pravi korak do napadalnega, užaljenega, maščevalnega drugega, v katerem ne bomo poškodovali sebe in ne bomo ponižali njega.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...