Pojdi na glavno vsebino

Kaj ti gre do živega?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kaj ti gre do živega?

Zelo smo občutljivi na vse, kar boli. Koliko pa smo občutljivi za tisto, kar zdravi in osrečuje?

Dovzetnost za srečo je pomembna veščina. Nekatere kaj prizadene in se cel dan ne premaknejo iz svojega stanja. Potem jih doleti milost srečnega doživetja in takoj je mimo. Ukvarjajo se z negovanjem nesrečnosti, skoraj nič pa z nego prijetnega, dobrega, ki se pojavi na njihovi poti.

Ta drža seveda omejuje množenje dobrega. Vse blagodejno namreč potrebuje prisotnost, spominjanje, nego in velikodušno prizadevanja, da se sadovi posejane sreče zakoreninijo in odženejo, zrasejo, zacvetijo, dajo sad.

Ujeti in objeti veselje je bistveno, drugače ga bodo mimogrede izrinile iz naših rok običajne skrbi, neprijetnosti, napor vsakodnevnih obveznosti.

Občutljivost za vse lepo, zaupanja vredno, tolažilno, plemenito, ustvarjalno … lahko razvijamo. Naše srce lahko utripa in poganja našo voljo do življenja, če mu dopuščamo, da doživlja polnost, zaigra ob lepem prizoru, sreča ljubezen na svoji poti, pa čeprav v obliki ptice, ki preleti nebo po večer.

Naj nam gre res do živega vsaka malenkost, ki nam daje radost, naj se ne upiramo dotiku polnosti, ko hodimo skozi svoj dan.


Oznake: osebni razvoj veselje nega

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...