Pojdi na glavno vsebino

Lepota je bistvena

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Lepota je bistvena

Ali je lepota res samo okrasek?

Lepota ni zgolj dodatek k vsebini. Je veliko več in nagovori sile v nas, ki nam drugače niso dostopne. Lepota je nenadomestljiva, če iščemo polnost življenja.

Dobra torta, ki je tudi lepa, nahrani ne le usta, ampak tudi nevidni del nas, ki hrepeni po prejemanju, uživanju lepega. Oseba, ki se izbrano oblači in neguje, ko je sama ali med ljudmi, v sebi prebuja spoštovanje in občutek, da je dragocena, kar drugi tudi občutijo. Lepo pogrnjena miza na gosta deluje kot počastitev in dobrodošlica, tjavendan ponujena hrana pa ne.

Ker ljudje radi zaidemo v skrajnosti, se pogosto delimo na tiste, ki zagotavljajo, da brez vsebine ni nič in da torej oblika nima pomena, in tiste, ki jih zavaja moč oblike, konfekcije, videza. Pa bi lahko oboje povezali, ko bi dali mesto obema potrebama. Nismo potrebni ali kakovostne vsebine ali lepe oblike, ampak bogate vsebine v obliki, ki jo oplodi s svojo lastno vrednostjo in s tem iz nje naredi nekaj drugega.

Malomarnost nas potre, izčrpava, zanemarjenost deluje žalostno. Negovan predmet, prostor ali človek ni popoln, a izžareva vložno ljubezen, delavnost, nego. Zanemarjene stvari in osebe nam sporočajo, da nimajo, ne zmorejo dati.

V vsaki stvari, ki jo delamo, je možna izkušnja lepote, nege, vsega se lahko dotakne žar umetnosti.

Lepota je ne le v očitnem videzu, v tem, kar zaznajo čutila. Izkušnja poteka tudi na nevidni ravni in nas dela prepustna za subtilne občutke in misli, ki privrejo iz globljega izvira v nas. Zato nas oživlja in napaja našo ustvarjalnost. Stopamo v polje lepote, ki prežema stvarstvo, vidni in nevidni svet, in lahko zajamemo zase prav tisto, česar smo potrebni.

Iščimo lepoto vsebine in oblike v vsakem svojem dejanju, ker nas to celi in gradi našo moč za delovanje v svetu, ki je poln grdih in krutih sil. Lepota s svojim razkošjem nas varuje, da lahko ostajamo v obilju. Vajeni resnične, celostne lepote bomo znali tudi takoj prepoznati prazno lepotičenje in nevrednost, ki se skriva pod bliščem.

Lepota nam daje zavetje, da ostajamo nežni in mehki navznoter ter odporni in opremljeni navzven.

Lepota je zlitina realnega in presežnega, zlati ščit pred vsem, kar uničuje naše dragoceno življenje.


Oznake: osebna rast lepota DUHOVNOST

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...