Pojdi na glavno vsebino

Lepa knjiga o otrokovih možganih

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

V centru Pogled so prevedli imenitno knjigo, ki nam predlaga konkretne korake za boljšo komunikacijo z otrokom.

Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson: Celostni razvoj otroški možganov (v izvirniku: The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child's Developing Mind.

Avtorja sem že večkrat omenila na teh straneh, gre za odličnega strokovnjaka na področju povezovanja nevroznanosti, otroške psihologije in vzgoje, čuječnosti v odnosih in v terapiji. Tudi soavtorica ima veliko znanja in izkušenj na istih področjih, na Amazonu si lahko ogledate kratko predstavitev njunih referenc in knjig. O istem avtorju najdete na tej strani članek Stik z otrokom, stik s seboj in še druge zapise pod njegovim imenom. Siegel me je pritegnil ne samo zaradi svojega znanja, ampak predvsem zaradi človečnosti in topline, s katero doživlja otroke in odrasle v stiski.

Ker sta terapevtki, ki vodita center, napisali predstavitev knjige, vam jo posredujem v celoti, saj menim, da na najboljši način prikaže koristnost knjige.

Spoštovani!

Zelo nas veseli, da smo v našem Terapevtskem in družinskem centru Pogled izdali knjigo Celostni razvoj otroških možganov avtorjev Daniela J.Siegla in Tine Payne Bryson

Včasih nam je težko…

Pri svojem terapevtskem delu se srečujemo s starši, ki vedo, kako bi bilo potrebno ravnati z otroki. Vedo, kaj jim želijo dati in prenesti. Pa jim velikokrat ne uspe in ne zmorejo drugače. Mnogi med njimi so že pravi psihološki strokovnjaki, pa v težkih trenutkih še vedno izgubijo tla pod nogami.

Strokovnost knjige…

Knjiga je utemeljena na najnovejših znanstvenih raziskavah o možganih. Predstavlja, kako se razvijajo možgani otrok, kaj zmorejo razumeti in česa ne, kako se odzivajo in kaj se v interakciji dogaja ne samo v otroških, ampak tudi v odraslih možganih staršev.

Enostavnost in uporabnost…

Kljub zahtevni temi je knjiga napisana tako, da jo lahko razumemo. Napisana je tudi kot priročnik, v katerem je opisanih 12 praktičnih metod, ki nam pomagajo, da s svojimi otroki preživimo težke trenutke, hkrati pa v teh zahtevnih situacijah spodbujamo integracijo možganov.

Možgani v odnosu…

Razumeli bomo, kaj se dogaja v možganih slehernega od nas, ko smo v odnosih. In to je na trenutke osupljivo. Knjiga bo spremenila pogled in razumevanje odnosov z otroki ter medčloveške odnose nasploh.

Knjiga je namenjena…

Prepričani smo, da vas branje knjige ne bo pustilo ravnodušne. Poleg staršem, je knjiga namenjena vzgojiteljem, učiteljem, pedagogom, psihologom, terapevtom in navsezadnje vsakemu od nas.

Knjigo lahko naročite…

Po e-pošti: zavod@pogled.si , od petka dalje tudi na naši spletni strani www.pogled.si ali pa nam pošljete izpolnjeno naročilnico na naš naslov

Družinski in terapevtski center Pogled, Cankarjeva 7A, 1230 Domžale

Vsebina knjige…

V knjigi je opisanih dvanajst praktičnih metod, ki nam pomagajo v težkih trenutkih z otroki in nas učijo, kako lahko iz teh trenutkov rastemo mi in naši otroci.

1. Povežite se in preusmerite: Ko je vaš otrok razburjen, se najprej povežite čustveno, desna polovico možganov z desno polovico možganov. Potem ko ima več nadzora in je dojemljiv, začnite z levomožganskimi lekcijami in disciplino.

2. Poimenujte, da umirite: Ko se razbesnijo velika desnomožganska čustva, otroku pomagajte, da pove zgodbo o tem, kaj ga je razburilo. Pri tem bo uporabil svojo levo polovico možganov, da bo osmislil izkušnjo in dobil več nadzora.

3. Pritegnite ga, ne pa razbesnite: V zelo stresnih situacijah otrokove možgane v prvem nadstropju zaposlite tako, da mu rečete, naj premisli, načrtuje in izbira; ne aktivirajte njegovih možganov v pritličju, ki manj mislijo in se bolj odzivajo.

4. Uporabite ali izgubite: Poskrbite za številne priložnosti urjenja možganov v prvem nadstropju, tako da so močni ter povezani z možgani v pritličju in s telesom.

5. Razgibajte ga, da ga ne izgubite: Če otroka pripravite do tega, da bo telesno dejaven, mu bo to zelo pomagalo uravnotežiti prvo nadstropje in pritličje.

6. Uporabite notranji daljinec: Po bolečem dogodku notranji daljinec otroku omogoča pritisniti na pavzo, prevrteti zgodbo, ki jo pripoveduje, nazaj in hitro naprej ter tako ohraniti nadzor nad tem, koliko je bo gledal naenkrat.

7. Ne pozabite se spominjati: Pomagajte otroku uriti spomin tako, da mu zagotovite veliko vaje.

8. Naj oblaki čustev odplavajo mino: Opomnite otroka, da občutja pridejo in minejo. Strah, nezadovoljstvo in osamljenost so začasna stanja, ne trajne značajske poteze.

9. Prepoznajte: Pomagajte otroku opaziti ter razumeti občutja, podobe, čustva in misli, ki se porajajo v njem.

10. Urite notranji pogled: Urjenje notranjega pogleda otroka nauči, da se zna pomiriti in osredotočiti, na tisto, kar želi.

11. Naj bo družinsko življenje bolj zabavno: Poskrbite, da bo v družini zabavno, tako bodo vaši otroci uživali v pozitivnih in zadovoljujočih izkušnjah z ljudmi, s katerimi preživijo največ časa.

12. Povezujte se s pomočjo konflikta: Na konflikt ne glejte kot na oviro, ki se ji je treba izogniti, temveč kot na priložnost za to, da otroka naučite osnovnih veščin o odnosih.


Oznake: za starše


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...