Pojdi na glavno vsebino

Le brez zahtev bomo uslišani

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Le brez zahtev bomo uslišani

Življenje po naročilu je ena od najljubših iluzij-zahtev sodobnega človeka. Obstaja kaj boljšega.

Življenje ni katalog ponudb, na katerem bi lahko izbirali in naročali, kar nam prija. Cilj svojega obstoja seveda lahko svobodno izbiramo. Določanje lastnih želja nam pripada. Toda izkušenj, ki bodo tja pripeljale, ne moremo izbirati. To ne sodi v naše pristojnosti. Preveč smo omejeni od osebnih okvirov, kulture, doživetij in značaja. Mar naj vajenec življenja naroča mojstru, katere vaje so potrebne, da se izuri v tej umetnosti vseh umetnosti?

Na to je dobro pomisliti predvsem v težjih časih, ko nam razmere prekrižajo načrte in se moramo usposabljati za kaj, česar nismo izbrali. Če bi mi sami izbirali, kaj naj se nam dogaja, bi si nikoli ne dodelili neuspeha, razhoda, zastoja, krivice in bolečine.

Res, vajenci smo, le da mojster ni zunaj. V nas deluje, ko iz globine, v kateri prebiva nepričakovano, posega v naše nezavedne nagibe in nas vodi v srečanja, ki jih mi ne bi znali načrtovati, v izkušnje, ki pripeljejo do našega cilja, toda z druge strani in v drugačnem času, kot smo naročili. Življenje nam vedno pomaga uresničevati želje, ki jih nosimo v srcu ... a na naše ukaze se ne odziva. Vprašanje je le, ali smo dovolj skromni, da si priznamo, da je to za nas dobro in veliko bolje, kot če bi vse šlo tako, kot na tihem zahtevamo ... prepričani, da najbolje poznamo pot do svoje izpolnjenosti.

Obstajajo ovinki, ki so bližnjice, katastrofe, ki nas rešijo, bolečine, ki nas zacelijo, zastoji, ki prehitijo pogubo. Sami bi vsega tega nikoli ne izbrali, pa nam je bilo v pomoč. Lahko pustimo, da nas dogajanje usposobi za srečno izpolnjenost.

Naj se to jesen zahteve in naročila osujejo. Brez skrbi delajmo za vse, kar globoko in čisto ljubimo.

In življenje bo odgovorilo.


Oznake: osebna rast zahteve

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...