Pojdi na glavno vsebino

Lahkost je žarek

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Lahkost je žarek

Lahkost je sposobnost, da se vsega težkega dotikamo nežno in ustvarjalno.

V knjigo Lahkotnost (Leggerezza) filozofinja in terapevtka Laura Campanello temeljito obravnava dragocenost in zahtevnost lahkotnega pristopa do naših stisk. Opozarja tudi, da so v antiki filozofi uporabljali vaje za vsakdanjo uporabo naučenih modrosti, česar danes misleci ne počnejo več.

Zanimivo, kako smo se preselili v čisto teorijo, ki ne zahteva od nas nobenega preverjanja o tem, kako svoj nauk živimo ...

Lahkotnost je velika umetnost in ima zelo globoko etično, moralno vrednost. V bistvu gre za dotik, ki prinaša mir.

Razbremenjenost, ki jo zmorejo veliki ljudje, je že stara vrednota, ki jo poznajo vse duhovne tradicije.

Ljudje se pogosto izgovarjamo, da smo zato obremenjeni, ker ne znamo reči ne, pravi avtorica. Pa ni res. Dobro znamo reči NE: sebi, svojim željam, svojim potrebam, svojemu hrepenenju po prostosti in osvobojenem dihanju. Tiščimo se v starem oklepu in odklanjamo vabila na prosto, ker »ni možno«. Seveda ni možno, če sebi rečem NE. Pošteno pa bi bilo, da si povemo, da nismo šibki, ampak da imamo drugačne načrte. Na primer: biti ustrežljivi, izjemni, drugim všeč ali dokazano nenadomestljvi.

Seveda je potrebno to prepričanje spoštovati, ko se ljudje vkopljejo vanj in imajo svoje razloge, da tako ohranjajo občutek vrednosti in smisla. A gre za to, da znamo opazovati sebe in si priznati, koliko vabil odklanjamo, koliko želj odrivamo, kolikokrat ustavimo telo, ki bi šlo na prosto, pa ga tiščimo doma z izgovorom, da ni časa. Zelo krepke mišice je potrebno razviti, da zmoremo lahkotno skozi dan.

Lahkost je sposobnost odlaganja teže na zemljo, dviganja pogleda navzgor, više, pod svobodno nebo. Ko izkusimo lahkost, pravi avtorica, se vračamo na zemljo drugačni. Bolj zračni, čistejši, širši.

Dušo, duhovnost, navdih že jezik sam povezuje z lahkotnostjo: besede nakazujejo, da gre za rahlo, nežno, spoštljivo in odprto delovanje brez teže. Kot utrip metulja, kot valovanje trav v novem jutru, kot let ptice, ki osvaja nebo.

Lahkotnosti se lahko učimo, ko odlagamo bremena težkega življenja: krivdo, zamero, boleče spomine, razočaranja in skrb. Ko se predamo izkušnjam olajšanja, srčnih odnosov, zaupanja v resnico. Ko se začnemo pogosto in doživeto spominjati na vse lepe trenutke svojega življenja, ko se učimo poskrbeti za bistveno in opuščati zaskrbljenost za vse, česar ne moremo predvideti in naročati in zajamčiti.

Lahkost je veter v duši, ki prinaša mir, je milost.

Marsikaj o tem najdete v najinih knjigah Darovi vetra in Pristno praznični.


Oznake: osebna rast stiska mir

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...