Pojdi na glavno vsebino

Kraljevska samokritika ali kako lahko vzpodbudno ocenjujemo svoje delo

Kritizirajmo sebe kraljevsko! Notranji dialog, ki nam pomaga do uspeha, je vedno poln dostojanstva, zato je pravljična metafora o kraljevski drži ustrezna. Kralj rad posluša svojega zvestega in modrega svetovalca. Ta je kritičen in si prizadeva za uspeh svojega kralja, bistrovidno predvideva zaplete in vidi šibke točke. A na kralja se obrača z velikim spoštovanjem in mu je popolnoma predan.

Ko ocenjujemo svoje delo, se pogosto niti ne zavedamo čustev in misli, ki delujejo v ozadju. Če postanemo zelo občutljivi za svoje doživljanje ob presojanju lastnega dela, nam to lahko zelo pomaga do uspeha, pa naj se lotevamo česarkoli. Opravljena naloga se nam lahko zdi v določenem trenutku dobra, morda celo odlična, drugič pa jo doživljamo s hladnim neodobravanjem in se nam lahko zazdi popolnoma zanič.

Zelo pogosto ni pravega (objektivnega) razloga za ta nihanja. Če hočemo razreševati to nedoslednost, potem je zelo važno, da dojamemo značilnosti notranjega pogleda. Gre za zelo globok nezavedni proces, ki ga lahko postopoma ozavestimo.

Pogled ocenjevanja sebe je nastal v odnosu s prvimi avtoritetami našega življenja in pri tem nismo mogli zavestno sodelovati. Če ga ozavestimo, bo ostajal tak, avtomatiziran. Poglejmo, s katerimi koraki lahko začnemo. Najprej se vprašajmo, kako je avtoriteta, ki jo nosimo v sebi, razpoložena do nas, kako nas gleda.

Preprosto povedano gre za dve možnosti: ali se počutimo se, kot da nas opazuje in sodi nenaklonjena avtoriteta, ali pa čutimo na sebi (v sebi) pogled naklonjene avtoriteta. Prva je ob izražanju pohval zadržana in nezaupljiva, ob izražanju kritik pa ostra, pikra in zahtevna.

Druga hvali prepričano, velikodušno in zavzeto, ob kritikah pa je topla, sproščena, duhovita, ustvarjalna. Pohvale niso poceni, vedno so tehtno utemeljene, prepričljive, kritike prav tako.

Zanimivo je, da visoko avtoriteto občutimo predvsem kot pogled, ki prodre v nas in ima moč, da povzroča zelo močna čustva. Pogled (očesni stik) je namreč najgloblja oziroma najstarejša oblika doživljanja avtoritete: kdor nas zaničljivo ošine ali grozeče pogleda, ta ne potrebuje drugega. Ni treba, da nas udari, ni treba, da kriči, sramoti, uporablja besede. Pogled neslišno zdrsne v dušo in v hipu doseže svoj namen. Vsak človek pozna moč, ki jo ima tak pogled, še posebno, če gre za osebe, na katere smo navezani ali od njih odvisni. V najboljšem primeru doživimo nelagodje in zadrego, v najhujšem bolečo ničvrednost.

V katero od dveh avtoritet se prelevimo, ko ocenjujemo svoje delo? Kako presojamo svoje izdelke, načrte, dosežke? Odgovor najdemo, če se zberemo, obstanemo, zapremo oči in začutimo svoje razpoloženje.

Kako se počuti naše telo, ko je tako izpostavljeno? Ali čutimo na sebi pogled nenaklonjene avtoritete? Ali ogledujemo svoj izdelek neprijazno, zahtevno, strogo in iščemo najprej vse možne šibke točke? Ali je telo pod tem pogledom sproščeno in hkrati prijetno napeto, vitalno? Čutimo na sebi nasmeh navzoče avtoritete, razsvetljenost prostora, toplino v prsih, svobodno dihanje? Je ta navzočnost sicer večja od nas (kajti za avtoriteto gre, ne moremo je doživljati enakopravno), a doživljamo, da je to tudi naš najzvestejši varuh? Doživljamo, da nas nikoli ne bi osramotila? Ali čutimo, kako pazi, da nas ne bi ponižala? Ali čutimo, da tehta besede, ko je kritična, ker išče način, da bi nam pokazala pot v razvoj? Nam privošči uspeh? Pozna naš talent? Ali ve, v čem nikakor ne moremo uspeti oziroma je bolje, da tega ne poskušamo, ker se bije z našimi temeljnimi vrednotami? Verjame, da se naše najgloblje želje lahko uresničijo, ker izhajajo iz naših resničnih sposobnosti?

Ko boste naslednjič ocenjevali svoje delo, upoštevajte ta vprašanja. Morda boste odkrili, da nosite v sebi pogled nenaklonjene avtoritete. Če boste začeli razvijati svoje samospoštovanje, se bo morala prej ali slej umakniti.

V kraljevski drži največ damo od sebe in smo sposobni sprejeti najhujše kritike, predvsem pa znamo ločevati glas, ki nam modro svetuje, od glasu, ki nam škodi.


Oznake: osebni razvoj avtoriteta


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...