Pojdi na glavno vsebino

Koža posluša in govori o odnosih

Koža posluša in govori o odnosih

Iskanje vira lepote nam vse bolj razodeva pomen odnosov za kožo.

DOTAKNI SE ME!

Farmacevtske multinacionalke ogromno investirajo v raziskovanje možnosti za pomlajevanje videza.

Kozmetika je že desetletja vir rastočega dobička. A mimo tega pogosto odkrijejo kaj, kar nas obogati s koristnimi spoznanji. Zadnja leta zaposlujejo vse več nevroznanstvenikov - znanstvenic, saj je vpliv živčnega sistema na kožo že dolgo znano dejstvo. Iskanje vira njene lepote nam vse bolj razodeva pomen odnosov.

Tako so odkrili, da celice v koži ob rojstvu s specifičnimi molekulami intenzivno komunicirajo z možgani in celim živčnim sistemom. Ta povezanost jih poživlja, ohranja dejavne in vitalne, živo pa se odzivajo tudi na vse, kar prejemajo od zunaj. Pijejo življenje ... in ga množijo. Zato je otroška koža napeta, mehka, polna svežine, občutljiva in odzivna, se hitro obnavlja, celi in zdravi.

Z leti intenzivnost te povezanosti upada in na starost zelo ošibi. Pretok med kožo, notranjim življenjem in čutenjem zastaja in upada kot reka, ki se suši. To za nas pomeni nekaj važnega: čutiti kožo, jo doživljati v svojih čutilih in mislih, biti celostni v povezanosti vseh ravni sebe, živeti s kožo … nas ohranja mladostne. Če pa vse to zanemarjamo že v odraslosti, bo na starost proces organskega oddaljevanja med deli sebe potekal še hitreje.

Koža, tako kot notranjost, zaživi šele v odnosih. Govori in zato rabi posluh. Posluša in zato je važno, kaj ji povemo in damo. Rabi naše odzive na svoje izražanje, na potrebo po negi in ljubezni. Le ničesar ne prejme, če ničesar ne slišimo, utihne, upade, zdrsne v golo preživetje.

Prisluhnimo ji. Še posebej za žensko velja, da v njeni kožo živi njena duša, obenem pa za vse drži, da v naši koži diha otrok, ki se do konca veseli življenja, prejema in daje, če ga le prebujamo in ljubimo vsak dan.


Oznake: branje koža

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...