Pojdi na glavno vsebino

Koristne ugotovitve o nasilju nad ženskami

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Dostojanstvo je naša najboljša obramba, ker omogoča prepoznavanje nasilnežev.

Skupina italijanskih časnikark je za ugledni italijanski dnevnik Corriere della sera pripravila reportažo o nasilju za domačimi stenami. Znano je, da sodi Italija v evropski vrh nasilja nad ženskami, saj so povprečno umorjene tri ženske na teden in večinoma je storilec partner.

Življenjske zgodbe mnogih žrtev so pokazale nekatere podobnosti. Predvsem je zanimivo, da je mogoče nasilnega partnerja odkriti že takoj na začetku … po osvajalni, očarljivi, neustavljivi prijaznosti.

Tipični nasilnež pogosto izstopa po začetnem izkazovanju pozornosti in dvorjenju in je lahko v tem nenadkriljiv. Ženska dobi občutek, da ji še nikoli nihče ni izkazoval tako intenzivne pozornosti, jo tako odaroval in oblegal z uslugami. Lahko se počuti oboževana in pomembna kot nikoli prej.

Upoštevati je treba, da se nasilnež praviloma loti krhke ženske z nizkim samospoštovanjem, ženske, ki išče varuha in je obenem polna nezavednega strahu pred nasiljem, prepričana, da ni kos močnejšemu. Dvorjenje je zato podobno invaziji in ima za cilj prestopanje mej, ki jih ženska ne zna postaviti, zato je že v prvi fazi njen osebni prostor izničen.

Tudi prvi znaki nasilja so neznatni in pravzaprav testirajo ženski odziv. Močna ženska, ki čuti svoje dostojanstvo in ga za braniti, bi jih takoj prepoznala in zavrnila kot nesprejemljive. A izbrana žrtev jih praviloma prezre in podcenjuje ter s tem jasno sporoči, da je sprejela podrejen odnos in da na nasilje ne bo odločno reagirala. Pogled, ki je napadalen in mogočen, grozeč preblisk v očeh, kratek stavek, ki zazveni kot grožnja ali poniževanje, dviganje glasu, surov in neobvladan gib, opravičilo, v katerem pa ni iskrenega obžalovanja … vse to so napovedi, ki jih njena zavest ne ujame.

Ker se ne spoštuje, ne more začutiti, kdaj jo partner ponižuje. Očitno žalitev bo vzela kot nerodnost, grobost kot nedolžno impulzivnost, prepoved kot ukraz odločne ljubezni in navezanosti.

Če jo prijateljica opozori, da moški grdo ravna z njo, ga bo zagovarjala, saj ima zelo visoko toleranco za zaničevanje in se ji zlepa ne zdi kaj nesprejemljivo ali resnično ponižujoče.

Zato ni čudno, da bo potem pretepena ženska nesposobna, da bi se uprla, da bo leta in leta vse prenašala in upala na spremembe. Njen strah sloni predvsem na nespoštovanju sebe, na občutenju nevrednosti, na prepričanju, da ne zmore, ne zna, nima možnosti za drugačno življenje in za drugačne odnose.

Nasilje nad ženskami preprečujemo, če dekleta usmerjamo v izkušnje samospoštovanja, notranje moči in samostojnosti. Samo v tem primeru bo v njih učinkovito deloval obrambni impulz, ki jih bo odvračal od prikritih in očarljivih nasilnežev in predvsem od tega, da bi se potem zavrgle in vdale.

Ženski svet bo na varnem, ko bo vsaka deklica čutila svoje dostojanstvo, ko bo vsako dekle občutilo svojo vrednost in ko se bo vsaka ženska znala živo braniti pred poskusi podcenjevanja in zlorabe - osebno in javno.

Nasilnež se umika pred žensko, ki zna trdno stati ob svoji meji in jo braniti od prvega hipa in v vsakem odnosu.

To pravzaprav velja za vse ljudi in že za otroke, dečke in deklice, ki naj bi se naučili občutljivega odzivanja na vse, kar je žaljivo za človeško bitje.

Samo v dostojanstvu lahko vidimo resnico, ki jo drugi prikriva, najdemo moč, da ga oddaljimo od sebe ter odprtost, da zaupamo v pomoč naklonjenih soljudi. Dostojanstvo je naša pravica in dolžnost.

Ta cilj nas vse zdravi, delajmo zanj.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...