Pojdi na glavno vsebino

Kontrolni stolp za tvojo dušo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kontrolni stolp za tvojo dušo

Svoje želje in potrebe bi lahko primerjali letalu. Nečesa si želimo in odpotujemo polni upanja ... a brez kontrolnega stolpa smo izgubljeni, če se znajdemo sredi ovir.

Morda dobro čutimo svoj cilj: dobiti razumevanje, podporo, morda samo pozornost in toplo besedo.

In želja odpotuje pod veliko nebo sveta. Tam so naši najbližji, a tudi vsi ostali. In vsak leta v svojo smer. Polno nas je, ki si kaj želimo. Največkrat ne vemo, kam potuje sosednje letalo, kam ga nese njegovo hrepenenje. Še za družinske člane pogosto je začutimo, kaj imajo tisti dan ali tisti hip v srcu. Kam si želijo priti?

Stvar je v tem, da je edino letalo, ki ga res lahko upravljamo, naše. Vsa ostala krmarijo drugi, vsak ima svojega.

Varnost našega poleta je odvisna od tega, ali svoje letalo poznamo in ali smo v stiku s svojim kontrolnim stolpom. Potrebno je gledati svoje številčnice in signale, ne pa voziri na slepo: je vse v redu z motorjem, za koliko časa imam goriva, kaj mi sporočajo signali ...? Ali drugače povedano: kako se res počutim, s katerimi svojimi silami zdaj razpolagam in koliko časa lahko potujem?. Nenehno je potrebno ostajati v stiku s kontrolnim stolpom, ki sporoča o vremenskih razmerah in prometu, sprašuje o našem položaju ter daje navodila za pristanek. Kontrolni stolp je naš odrasli, starševski del osebnosti, zadolžen za našo varnost v svetu, kjer nismo sami in je potrebno izpeljati sožitje. Obenem ta stolp pomeni, da ni nikogar, ki lahko poskrbi za nas, mi smo varuhi svojega pristajanja na cilju in izpeljave tudi v najzahtevnejših razmerah. Tudi v viharju ali najhujši megli nam bo kontrolni stolp povedal, kako naj rešimo, kar je nujno za preživetje.

To prispodobo najdete v knjigi Vera vase, našla jo je Josipa in smo jo obdelovali na zadnjem seminarju o varnosti.

Koristna je zato, ker nam nakazuje, da izpolnitev želje po varnosti v vsakdanjem življenju in po izpolnitvi naših želja ni nekaj, kar bi lahko improvizirali ali komu poverili.

Nebo je veliko, prostora je za vse, vsi lahko dosežemo svoje cilje, če znamo občuteno, pozorno potovati in včasih pristati daleč od cilja, ker tako narekuje kontrolni stolp. Iz zasilnega pristanka potem nadaljujemo še in še.

Jadrajmo varno, da se bomo vsak dan izkrcali nepoškodovani in malo bližje svojemu srčnemu cilju!


Oznake: osebna rast varnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...