Pojdi na glavno vsebino

Koliko vztrajati?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Koliko vztrajati?

Koliko vztrajati, da zares rastemo in se razvijamo?

Ko urimo telo, nam vedno povejo, naj ne popustimo takoj, ko smo malo utrujeni. Telo naj da vse od sebe, kar zmore, in šele potem vemo, da smo dosegli svojo mejo. Če ostajamo ves čas samo v blagih poskusih, ki nikoli ne privedejo do občutka, da uporabljamo VSO svojo možno moč, ne bomo vedeli, česa smo sposobni, in bomo vedno na istem. Seveda ni nič narobe, če se odločimo, da včasih ostajamo pri minimalnem naporu, naši razlogi so lahko utemeljeni in celi modri. Vprašanje, ali je to za nas dobro, se postavi, če je to naš edini način ukvarjanja s telesom.

Prav isto velja za naše čustveno življenje. Ne poskušati ničesar, kar nas spravlja v stisko, se ogibati novega za vsako ceno, bežati pred notranjo napetostjo, kot da je to čisto zlo, iskati izključno varnost ... nam ne omogoča razvoja.

Navadno nihamo med dvema ekstremnima odnosoma do sebe: po eni strani se porivamo daleč preko meje, ko hočemo gojiti iluzije o sebi, po drugi se plašno umikamo veliko prej, kot bi bilo res potrebno. Vidimo izčrpanost in nemoč, kjer tega ni, ne vidimo pa svoje šibkosti, kjer je stanje že kritično.

Modrost je v tem, da znamo odmerjati svoj napor. V pravi meri, v pravem trenutku vadimo izkušnjo preseganja običajne meje. V pravem trenutku pa vedno odnehamo, če smo začeli drseti v nevarne vode samopreseganja in iluzije o moči.

Poskušati še in še in vedno drugače, dokler ni jasno, ali je še kaj možno, je pametno prizadevanje. Poskušati za vsako ceno, poskušati prebiti zid ... je izčrpavanje vitalnosti.

Učimo se poskušati tako, kot to dela zdrav otrok, ki hoče zrasti in shoditi. Neutruden je, a ne preko svojih moči. V pravem trenutku odneha in zaspi. A ne ustavi se tam, kjer je. Želi zrasti, želi živeti polno, želi preizkusiti vse možnosti, želi si naše podpore, da to lahko izpelje.

Rasti pomeni vzdržati stisko prehoda v več in više. Z roko, ki nas vidi, čuti in spremlja.


Oznake: razvoj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...