Pojdi na glavno vsebino

Koliko resnice prenesemo?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Koliko resnice prenesemo?

Ko človeku vržemo v obraz, da je hudo bolan, lahko krepko zmanjšamo sposobnost telesa, da se bori za življenje.

Povedati resnico ali ne?

Enrica Poli, italijanska psihiatrinja, v svoji knjigi o kvantni medicini in zdravilnem samozavedanju navaja svoje izkušnje z onkološkimi bolniki ter posreduje zanimiv podatek neke raziskave: šokantna sporočila o težki bolezni pri bolniku zmanjšajo število obrambnih celic T na polovico. Vprašanje je, kako potem to popraviti.

Ko torej človeku vržemo v obraz, da je hudo bolan, lahko krepko zmanjšamo sposobnost telesa, da se bori za življenje. Podobno odzivanje opazimo, če komu podremo upanje, s katerim si pomaga v stiski, ki ji ni kos. Ljudje čutijo, koliko lahko prenesejo, zato sami iščejo resnico o svojem stanju, ko in če so pripravljeni na to. Ni naša naloga, pa tudi naloga medicine ne, da prehiteva njihovo zavedanje.

Vsak od nas lahko nosi le bremena, za katera je že dovolj močan. Starši so sposobni videti, da otroku škodijo, ko ga že imajo dovolj radi in sebe dovolj spoštujejo. Ženska ali moški lahko dojameta, kako zelo je zakon že prazen, če imata v sebi dovolj vere vase in zaupanja v življenje, da to gledata in iščeta pot iz mrtvila in razočaranja. Bolnik lahko sliši, da je resno bolan, če je še dovolj vitalen, da se lahko odzove trdno in ljubeče. Pomeni, da ima dovolj intimen in srčen odnos do telesa, in da se ga zato ne boji.

Zato je važno, da vsak od nas ve zase, kaj zmore in želi, da išče resnico zase, a da drugih nikoli ne poriva v resnico, ki ji niso kos.

Kot prodorno pravi E. Poli, je diagnoza to, kar se trenutno zdi res z inštrumenti, ki jih imamo, prognoza pa to, kar se bo dogajalo, če delamo tisto, kar se običajno počne ob ugotovljeni bolezni. Vsako prepričanje, da vemo, kaj je res, in da mora drugi to dojeti, je objest. Vse je le začasni podatek o neki možnosti ...

Zato bi bilo dobro, da se zavedamo, da vedno vemo premalo, da bi lahko prisegali na pravo pot.

Bodimo torej drug od drugem enakopravno in vsak v svoji pravici do svobodne izbire tega, kar mu pomaga.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...