Pojdi na glavno vsebino

Koga gledaš, ko delaš?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Navadno zapičimo pogled v tistega, ki nas NE podpira, v najostrejšega kritika. Od kod ta uničijoči refleks?

Večina od nas ima slabe izkušnje z otroštvom, kar se tiče pohvale. Ko smo kaj naredili dobro, je bilo verjetno samoumevno ali celo neopaženo, saj je MORALO biti narejeno prav. Pozornost smo pritegnili, ko NI bilo v redu.

Pogled, v katerem izgubimo moč

Zato se nam to pogosto dogaja tudi danes. Ko smo pred ljudmi, ki nas opazujejo ali ocenjujejo, se prebudijo stari občutki. Iz notranjih katakomb priplava strah pred osramočenostjo, žalost, ker podpore ni, želja, da bi končno enkrat osvojili srca svojih »staršev« (starši so vsi, ki me gledajo z neodobravanjem …).

In tako nas ugrabijo prav najostrejši pogled, najbolj hladen obraz, najbolj neodzivna oseba med vsemi, ki so okrog nas.

Iz te hipnoze se je lahko prebudimo, a treba je odtrgati pogled od osebe, pred katero se počutimo napačne, ter se podati v iskanje tistih, ki nas gledajo naklonjeno, podpirajo in občutijo.

Ko dosežemo ta stik, se v nas prebudi občutek varnosti, s tem pa moč in mir, … in ustvarjalnost lahko zaživi. Šele zdaj bomo uspešno kos težavam na delu, zapletom, oviram.

Priznajmo si potrebo po podpori

Večinoma si ne priznavamo velikanske potrebe po podpori. Velja, da moramo biti samostojni in ne iskati pomoči. Splošno mnenje je, da samo šibek človek išče podporo, ker – uboga reva – ne zmore sam.

Toda iskanje podpore je biološka nujnost, ker so naši možgani socialni organ in po svoji naravi iščejo povezanost z vsem, kar jih vzpodbuja, oživlja in omogoča razmah uma. Iščemo ljudi, s katerimi bi najbolje ustvarjali, se pogovarjali, izmenjali ideje … in podpora je vse to. Pomeni, da skupaj osvajamo iste cilje in je vsem lažje, ker si skupaj utiramo pot.

Pravo drevo za tvoje gnezdo

Delo je veliko lažje in lepše, če naš pogled poleti nad pokrajino kot ptica, ki išče gnezdo, in potem tudi najde PRAVO drevo za gnezdo.

Za uspeh na delu smo vsi potrebni pogledov, v katerih se lahko ugnezdimo. Drugi pa iščejo naš pogled, da najdejo olajšanje za svoj strah in prostor, v katerem se lahko poraja življenje.

Tako ustvarjamo svet brez preplaha in brez trepetanja pred objestjo.

Strahu pred kritiko in zavračanjem nihče ne premaga sam.

Samo z roko v roki in vsi skupaj lahko zasijemo.


Oznake: osebni razvoj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...