Pojdi na glavno vsebino

Ko pademo

Ko pademo

Narediti kaj, kar ni uspešno, in preživeti, je zelo koristna izkušnja. Če se tudi starši tega veselijo, je še lepše.

Zanimiva je naša prva reakcija, ko otrok pade.

Italijanska psihologinja Stefania Andreoli je izdala zbirko zanimivih knjig za otroke o tem, kako pomembne so napake za lepo življenje. Narediti kaj, kar ni uspešno, in preživeti … to je res dragocena izkušnja. Toda ali jo otroku sploh dovolimo? (Impariamo a sbagliare, Fabbri Editori).

Avtorica daje lep primer. Otrok se igra in pade, morda si rani koleno in potreben je obliž. Prvi odziv staršev, ki pobirajo otroka s tal, je navadno tak, da otrok čuti, da ne bi bil smel pasti. NAROBE je, da je padel. To pomeni marsikaj: da ne zna, da se potem dogajajo hude stvari, ko se imaš lepo in se sprostiš in razigraš, da se je treba igrati tako, da se nič ne zgodi itd.

Zdi se malenkost, a starši z opazovanjem sebe lahko prepoznamo ta vzorec. Če deluje, potem deluje tudi na odnos, ki ga imamo do svojih lastnih neuspehov. To je drža tesnobnih staršev, ki otroka zelo teži. Če se otroku kaj zgodi, je narobe. Če mu kaj ne uspe, je narobe. Če ne gre po pričakovanjih, je narobe. NE BI SE SMELO DOGAJATI nam, popolnim staršem. Prizanesimo si s to morečo lajno, možno je kaj drugega, na srečo.

Čim v nas deluje mehanizem, da se kaj mora ali ne sme, smo že zunaj zdravih odzivov. Z bolečino in strahom lahko sočustvujemo, a to ne pomeni, da je narobe, ko se to zgodi. Neprijetno je, boleče. Ni res, da ni nič in da s s tem ne smemo ubadati. A vse je v redu. To je naše, tega ne odganjamo, le iščemo pot ven, v olajšanje, kot je mogoče. Vprašanje naj bo vedno: kaj se je zgodilo? Vse, kar se zgodi, je utemeljeno in sodi k življenju, naj nam bo všeč ali ne. In na vse je mogoče odgovoriti ustvarjalno, z mirom in iskanjem najboljšega odziva, ki pomiri otroka in nas.

Celo življenje padamo in se pobiramo, zato iščimo način, da se to dogaja z ljubeznijo in veseljem do življenja.


Oznake: branje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...