Pojdi na glavno vsebino

Ko ni nič jasno

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ko ni nič jasno

Kadar so okoliščine še nejasne, sile v nas še ne dovolj ozaveščene, pred časom dosežene gotovosti pa se zdijo nezanesljive, se začne zastoj. V meglenem dvomu v vse se lahko sproži nevaren proces razvrednotenja svoje poti.

Najslabša (a najpogostejša) posledica tega stanja je, da začnemo rušiti sebe.

Dvomiti v svojo naslednjo potezo je umestno in celo pravilno, dokler ni jasno, kako in kaj. Potrebujemo čas, nove podatke, dialog s primerno osebo, mir v sebi.

A nobenega razloga ni, da bi dvom usmerili nazaj in si odtegnili vse občutke uspešnosti, zadoščenj in veselja nad dosežki naše preteklosti.

Če smo izpeljali svoje šolanje, to nekaj velja. Ni samoumevno. Če smo hodili v službo in se preživljali s svojim delom, je to dejstvo, vredno priznanja. Če smo zgradili nekaj odnosov, ki še držijo, pa čeprav niso sanjski, je to velika stvar. Če je naše telo preživelo in premagalo veliko bolezni, pa naj vemo ali ne, kaj vse je opravilo mimo naše zavesti, je to dragocena potrditev naše življenjske moči.

Kadar se kaj podre, to ne pomeni, da bilo vse delo zaman, ničevo in za v koš. Vložene ure, čustva, dejanja, stiki … vse to ostaja v nas kot doživeto, speljano in potrebno ovrednotenja.

Zato je zelo važno, da v trenutku zmedenosti in nejasne prihodnosti ne rušimo vsega, kar imamo. Misliti, da je potrebno vse podreti do tal in potem graditi na novo, je iluzija uma. RESNICA VEČNIH NARAVNIH ZAKONOV GOVORI DRUGAČE. Nič ne more biti v celoti izničeno in nič ni popolnoma novo.

Pomlad klije iz tega, kar že ima korenine. Kdor ruva iz sebe vse, kar je bil, ne neguje svoje rasti in svoje prenove. Popis vsega, kar smo že zmogli in poskusili, pa če se je izšlo ali ne po načrtih, je gradivo, ne odpadni material.

Spoštovanje lastne preteklosti nam omogoči, da gremo v nadaljevanje in nadgradnjo, nam prihrani bližnjice in skoke v neznano, v katerih ni ne modrosti ne svežine in novega navdiha.

V nas je ogromno zbranega bogastva. Vzemimo si kdaj čas, da si ga ogledamo. Samo opremljeni z vsem, kar že smo, lahko stopimo v novo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...