Pojdi na glavno vsebino

Ko name plane občutek

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Občutek običajno pride nenadno, pogosto tudi mimo naše volje. Trenutek je lahko prijeten ali obupen. Katere so naše možnosti?

Ko me občutek preseneti, se takoj potem lahko odločim, kam ga bom poslala. V meni je veliko poti, veliko smeri, a vsak občutek, ko pride, pozna samo staro pot. Tisto, po kateri hodi od nekdaj Če ne posežem, bo naredil tisto, kar naredi vedno.

A jaz lahko izberem pot zanj.

Občutek sreče lahko napotim na pot v svoje jedro, v težišče svojega srca in telesa in pustim, da se tam razkošno namesti in se izrazi do dna. Skupaj bova delila ta hip življenja in naj izzveni šele, ko pove vse, kar lahko. Dokler ne mine, bom tam z njim, hvaležna in prisotna v celoti.

Občutek nejasnosti, zmede in strahu lahko pošljem na dolgo pot iskanja resnice. Ne bo je našel za prvim ovinkom. Naj se vrača in poroča. Hvaležna bom za vse, kar bo odkril. Zame dela tiho in dolgo in srečala se bova vsakokrat, ko ga bom vprašala, kaj mi predlaga za boljše raziskovanje.

Občutek divje jeze ali obupa bom ustavila in določila, kje naj počiva in miruje, dokler ne uredim, kar želim zdaj izpeljati. Peljem ga spat, ker pride na vrsto pozneje. Zagotovim mu, da ga ne bom pozabila in da se bom z njim ukvarjala skrbno in ljubeče. A ne ta hip. Naj počaka in naj zaupa. Pripravila se bom na srečanje z njim in si vzela ves čas, ki ga potrebuje. Enkrat ali večkrat, dokler mu ne bo bolje.

Občutek hude bolečine, ki plane name kot črna ptica, ujamem in ga pogledam. Zelo od blizu in toliko, da vidim, od kod prihaja in kaj želi. Če je dobronameren, preživim z njim čas, ki mu je potreben, da opravi svoje delo, a obenem zahtevam, da spoštuje moje meje. Če me je prišel rušit in uničevat, ga zavrnem in odbijam, dokler se ne vda in odide.

Vse, kar pride, hoče svoje mesto. Naj nič ne prihaja k meni zaman.

Vse služi življenju v meni.

Jaz pa sem tu, da odločam, kako, kdaj in čemù.

Lepo je vedeti, da se tega lahko naučim in da lahko vame pride karkoli, a da tam vedno najde mene, ki na svetem križišču svojega prostora pokažem smer.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...