Pojdi na glavno vsebino

Kje je varnost?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kje je varnost?

Radi bi se počutili dobro z drugimi, zato morda delamo vse mogoče, da bi se nikomur ne zamerili. Mir, varnost in veselje pa pridejo do nas po čisto drugačnih poteh.

Vsi se želimo počutiti varne v odnosih. Sprejete. Upoštevane.

Želimo si, da nas drugi ne bi napadali, kritizirali, nas poniževali in ranili.

V ta namen se trudimo, da bi bili drugim všeč. Da ne bi naredili nič narobe. Da bi nikogar ne razočarali, prizadeli.

Nikoli ne bomo varni na ta način. Vedno bo kdo prizadet. Vedno bodo razlogi za kritiko. Vedno bo kdo mislil, da nas mora napadati, ker ga žene nekaj, česar ne moremo preprečiti.

Varnost je samo v telesu, ki je naša trdnjava, naš mirni zaliv, ko se potopimo vanj. V telesu je samo bitje srca, varovanje življenja, porajanje celic, ki se borijo za nas, občutki, ki nam šepetajo, česa smo potrebni. Tam je zavetje, ki zdravi.

Telo ni samo brezdušna materija, ki jo je treba voditi in uporabljati. Je prostor življenja, izvir resnice in vodnik, ko je treba čutiti, kaj se dogaja med nami in drugim. Prisluhnimo mu, ker je zvestejše od uma.

Šele potem pride na vrsto vse drugo: duhovna izkušnja svetega, mir v srcu, čistost namena, jasnosti misli. Šele potem, ko telo naredi svoje, je življenjski prostor pripravljen. Zdaj se v nas lahko nasilijo modrost, ljubezen in moč.

Bodimo skromni in stvarni. Razsuto, krčevito in trepetajoče ali jezno telo ni orodje za karkoli, kar nas lahko rešuje. Šele v objemu telesa, ki globoko diha, potonemo v resnico in se lahko počutimo gospodarji svojega trenutka.


Oznake: osebna rast varnost telo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...