Pojdi na glavno vsebino

Kdo te jemlje resno?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kdo te jemlje resno?

Bistveno je vedeti, kdo nas jemlje zares.

S človekom, ki nas jemlje zares, lahko gradimo skupen svet.

To je naše zavetje. Tu doživljamo posluh in zato v takem odnosu zaživimo. Če nam je dan in ko nam je dan, je to posebna milost.

S tistimi, ki nas ne slišijo ali slišijo narobe ali slišijo le kdaj in malo in le tisto, kar je tudi njim pomembno, lahko gradimo trenutna srečanja. Tudi ta so pomembna in naredilo življenje pisano in živahno.

Pomembno je vedeti, kdo je na drugi strani. Kaj želi dati, kaj zmore dati. Kaj lahko mi sami damo v teh okoliščinah.

Ne zadolžujmo ljudi, ki malo dajejo, s tem, da dajemo veliko. Ne odpirajmo srca na stežaj, če na drugi strani ni posluha. Ne posvečajmo se človeku, ki za nas nima nikoli časa. Drugi ne bodo mogli vračati in tega se globinsko zavedajo. Občutek, da smo komu dolžni in ne znamo vračati, ustvarja težko srce in ponižuje dostojanstvo zadolžene osebe, pa če se ta zaveda ali ne, kaj se ji dogaja.

Zato dajmo veliko sebe tistim, ki nas jemljejo resno, in ki z našo pozornostjo lahko kaj naredijo. Drugim pa dajmo po meri tega, kar res lahko ovrednotijo. Včasih bomo seveda kaj dali zastonj in zaman, a glavno je, da to ne postane življenjski slog in da pomembna in velika darila (čas, posluh, denar ...), ki nas veliko stanejo, pridejo v prave roke.

Dajati sebe v pravi meri je ena od najzahtevnejših sposobnosti. Pomaga nam, da svojo velikodušnost ponesemo naprej nepoškodovano, da v njej rastemo in se veselimo, a da obenem ničesar ne mečemo proč, da se ne trudimo v prazno in da ne dajemo tam, kjer tega ne morejo ceniti.

Naša naloga je, da prepoznamo, kaj drugi naredijo z našimi darovi. Ob tem upoštevajmo, da nismo bogovi, ki lahko dajejo iz neizčrpnega obilja. Razkošje v sebi ohranjamo živo in vedno dejavno le pod pogojem, da stojimo v krogu pravične izmenjave, ki poraja nenehno obnovo obilja.

Nobena žival se ne trudi preko svojih moči, nobena rastlina. Le človek se napreza čez vse meje in obenem misli, da to zmore brez škode zase in druge. V tem je naša ošabnost. Bodimo skromni in zavedajmo se, da je prekomerno čustveno (ali kakršnokoli) dajanje oblika zadolževanja.


Oznake: zadolževanje dajanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...