Pojdi na glavno vsebino

Kdo se res zaveda?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kdo se res zaveda?

Na področju osebnega razvoja samo zavedanje pripelje do premikov. Vem ali se zavedam?

Oseba, ki izjavi, da ve, da je depresivna, a v zvezi s tem ničesar ne stori, je nazoren primer nezavedanja. Vedeti pomeni, da na razumski ravni nekaj vem o dogajanju v sebi in okrog sebe, a ne bistvenega. Prav tistega, kar bi stvari spremenilo, ne poznam. Predvsem pa ne vem, da me ne zanima spoznati kaj res novega o sebi. V resnici se ne zavedam svojih težav. Take osebe, ki začnejo s terapijo, ne pridejo daleč. Navadno se selijo od enega do drugega terapevta in vsem prej ali slej dokažejo, da niso kos njihovi stiski.

Zavedanje pomeni, da sta se cel notranji svet in celo telo povezala z iskanjem resnice o neki stiski in to je rodilo moč za premik. »Zavedam se, da moram nekaj storiti za svoje zdravje.« »Zavedam se, kako sem izgubila stik z možem ali otrokom.« Ti stavki izražajo porajanje NAMENA, pojavlja se prvina delovanja. Pristna zavest kaže na dozorevanje pripravljenosti. »Zavedam se, da je potrebno učenje.« To zelo drugače zveni kot »Vem, da bi se moral več učiti.«

Zakaj je pomembno ločevati oboje? Ker nam pomaga do jasnosti, ko smo v težavah.

Ljudje lahko veliko vedo in govorijo in so prepričani, da poznajo svoje težave, a do zavedanja še niso prišli in zato tudi ne morejo storiti ničesar novega. Ko se pojavi nova priložnost, je ne prepoznajo kot vredne in pomembne. Preveč so polni samih sebe, pa čeprav trpijo. Dobro je vedeti, da trpljenje samo na sebi nikogar ne naredi skromnejšega ali boljšega, če ne dopuščamo preobrazbe. In mnogi je ne dopuščajo.

Če kronično ostajamo v vedno istih težavah, je dobro opaziti svoj prikrit cinizem in pravzaprav tudi ošabnost. Naš ego namreč misli nekako takole: »Vse vem o tej težavi. Ničesar novega mi ne morejo povedati. Nihče mi ne more pomagati, ker nihče ne ve več od mene o vsem tem. Ni rešitve, če je jaz ne vidim.«

Skromnost je lastnost, ki izjemno pomaga. Skromen človek napreduje veliko hitreje, je odprt za nove uvide, raziskuje, ker čuti, da je še veliko neodkritega v njem in svetu, se obrača na druge, ker verjame, da lahko prispevajo nove poglede, je bitje razvoja.

Zavedanje je široko kot ocean, vsak dan obsežnejše in globlje. Prepoznamo ga po globini in po tem, da rojeva življenje.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...